Serbest Dalış Nedir ? Serbest Dalış Nasıl Yapılır ?
Serbest dalış harici hava kaynağı (tüp) kullanmadan nefes tutarak dalış yapmak ve denizin altında tek nefesle zaman geçirmektir. Su altında nefes alıp vererek yapılan dalış türü Scuba yani Tüplü dalıştır.
Tüpsüz yani serbest dalış Dünya genelinde oldukça popüler olan bir spordur. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Ülkemizde de gün geçtikçe popülaritesi artmaktadır.
Serbest Dalış Malzemeleri Nelerdir?
Yaz aylarında serbest dalış yaparak deniz altındaki güzellikleri seyredebilmek için öncelikle bir adet dalış maskesi, bir adet şnorkel ve bir çift palete ihtiyacınız olacaktır. Bunlar sadece ihtiyacınız olan asgari malzemelerdir. Bu malzemelerle deniz yüzeyinde yüzerken su altını inceleyebilir, istediğiniz zaman nefes tutarak dalış yapıp su altı dünyasına adım atabilirsiniz. Serbest dalışta kullanılan tüm malzemeler nelerdir diye merak edenler için aşağıdaki listede gerekli tüm malzemelere yer verildi. Listedeki malzemeler ile ilgi ürün incelemeleri, kullanıcı yorumları ve faydalı bilgiler edinmek isterseniz üzerilerine tıklamanız yeterli.
- Dalış Maskesi ve Şnorkel
- Dalış Paleti
- Dalış Elbisesi
- Dalış Kemeri ve Dalış Ağırlıkları
- Dalış Bıçağı
- Dalış Eldiveni
- Dalış Şamandırası
Serbest Dalışa Nasıl Başlanır ?
Serbest dalış yapabilmek için bilmeniz ve uygulamanız gereken bazı önemli konular bulunmaktadır. Doğru Nefeslenme, Kulak Eşitleme, Ördek Dalışı, Doğru Palet Kullanımı, Maske ve Şnorkel Kullanımı. Bu tip konuları dalış kursuna giderek eğitmen eşliğinde öğrenebilirsiniz. Ancak eğitim alma imkanınız yoksa bu konularla ilgili Zıpkın Avı Türkiye Forum içerisindeki Serbest Dalış Teknikleri Bölümündeki yazılardan ve videolu anlatımlardan faydalanabilirsiniz.
Serbest dalışın nasıl keyifli bir spor olduğunu sizlere gösterebilmek adına Youtube kanalımdan örnek videolar paylaşmak istiyorum.
Bu videoda Antalya da yapmış olduğum bir dalışı kaydetmiştim. Videoyu hazırlarken konumuz ile ilgili bazı püf noktalara da değindim. Umarım faydalı olur.
Bu videoda ise dalış badim tarafından batık dalışında kaydedildi.
Nefes Tutmak Nedir ?
Nefes tutmak bu sporun olmazsa olmazıdır. Çünkü su altında geçireceğimiz aktivitenin süresini su üzerindeyken aldığımız nefes ve bu nefesi su altındayken nasıl kullanacağımız belirler. Serbest dalanlar ya da zıpkın avı yapan dalıcılar su altında 1 – 3 dk arasında nefes tutarak dalış yapabiliyorlar peki nasıl ?
Normalde sürekli nefes alıp vermeye programlanmış olan vücudumuz. Su ile temas ettiğimizde, basınç değişimleri ve aralıklı şekilde nefes tutmaya başladığımızda bu olağan dışı durumu fark edip içerisine girdiği bu zorlukla mücadele etmeye başlar.
İnsanların nefes almadan su altında belirli süreler boyunca aktivite yapmasını sağlayan ve derine inildikçe basıncın olumsuz etkilerinden bizi koruyan Dalış Refleksidir. Dalış refleksi tüm memeli canlılarda bulunur. Yunus balıkları, balinalar ve deniz kaplumbağalarına dikkat ederseniz uzun süreler deniz altında kaldıktan sonra deniz yüzeyine çıkarak nefes alıp tekrar dibe dalarlar. İnsanlardaki dalış refleksi ile ilgili tüm detaylara Sitenin Forum Bölümündeki Doğru Nefeslenme Hayat Kurtarır Bölüm 1 isimli yazıdan ulaşabilirsiniz.
Hazır yeri gelmişken tehlikesiz şekilde deniz dibinde zaman geçirebilmeniz için doğru nefeslenme yapmak bu sporun olmazsa olmazıdır. Su altında geçireceğiniz sürenin uzunluğu ve dalış sağlığı ve güvenliği açısından su üzerindeyken doğru şekilde nefeslenmeniz ve ciğerlerinizi doldurmanız gerekiyor. Sitenin forum bölümündeki Nefeslenme Teknikleri içerisindeki yazıları bu nedenle mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Teorik olarak forum bölümümüzdeki tüm bilgileri kavradıktan sonra maske-şnorkel ve paletinizi alıp deniz kenarında ufak denemeler yapmaya başlayabilirsiniz. İlk başlarda su üstünde yüzerek deniz altını inceleyebilirsiniz. Emin olun normal yüzmekten kat ve kat daha eğlenceli bir aktivite yapmış olacaksınız. Maske ve şnorkel kullanmayı öğrendikten sonra bir ağırlık kemeri ve kilonuza uygun olacak kadar dalış ağırlığı alıp dalış denemelerine başlayabilirsiniz.
Dalış Yapabilmek İçin Ördek Dalışı
Maske-şnorkel ve paletler hazır. Nefes tutma ve kulak eşitleme ile ilgili teorik ve pratik bilgilere de haiz olduktan sonra geriye kalan tek şey su yüzünden dibe doğru sağlıklı bir şekilde inebilmektir. Ördek dalışının nasıl yapıldığını aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.
Deniz Dibinde Durabilmek İçin Ağırlık Kullanımı
Özellikle sığ sularda deniz dibinde sabit durup etrafı incelemek ya da efor sarf etmeden deniz altına yüzebilmek için vücut yüzerliğimizi dalış için ayarlamamız gerekmektedir. Yüzerlik konusunu çok detaylı bir şekilde anlatan Sitenin Forum Bölümündeki Ağırlık Ayarı Temel Konular-Basınç ve Yüzerlik Kavramları isimli yazıya göz atmanızı tavsiye ederim. Dalış için kullanılması gereken ağırlık miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için net olarak bir kg belirtmek çok zor. Ancak genel olarak elbisesiz şekilde sığ suda kullanmanız gereken ağırlık miktarı 1-2 kg civarındadır. 2 adet 1kg lık ağırlık kemere eşit şekilde dağıtılması uygun olur. Maske-şnorkel,dalış kemeri ve ağırlık, paletler ile birlikte su altında daha rahat zaman geçirmeye başlayabilirsiniz.
Nefes tutarak su altında zaman geçirirken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Nefes tutma sürenizi çok aşarak kendinizi lütfen zorlamayın. Bu süre zamanla kendiliğinden uzayacaktır. Nefes tutmak için kendinizi aşırı zorlar ya da yeterli süre nefeslenmeden ardı ardına dalışlar yaparsanız Sığ su bayılması (Senkop) olarak bilinen sudayken bayılma olayını yaşayabilirsiniz. Suda bayılmak demek eğer etrafınızda sizi su üstünde tutacak biri yoksa boğularak ölmek demektir. Sığ su bayılması ile ilgili forumdaki “Dalış Sağlığı” isimli başlık altındaki “Sığ su bayılması-Senkop” isimli bölüm içerisindeki yazılara mutlaka göz atın.
Ülkemizde Serbest Dalış
Ülkemizde su altı spor kültürünü yaymak ve benimsetmek amacıyla, su altı sporları ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde etkinlikler düzenlemek, Uluslararası su altı sporları ve dalış etkinlikleri ile ortaklaşa eğitim, belgelendirme, denetim koşullarını oluşturan ve yönetmek amaçlarıyla 1980 yılında kurulan Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu bulunmaktadır.
Her sene ülkemizde TSSF bünyesinde serbest dalış branşlarında çeşitli yarışmalar düzenlenmekte ve serbest dalıcı sporcularımız bu yarışmalara katılmaktadır. Ayrıca ülkeler çapında düzenlenen yarışmalara da ülkemizi temsilen Serbest Dalış Milli Takımı na seçilen sporcularımız yarışmaktadırlar.
Dünya rekoru sahibi bazı dalıcılarımız Şahika Ercümen, Derya Can, Devrim Cenk Ulusoy, Rüstem Derin, Bilge Çingigiray, Birgül Erken, Yasemin Dalkılıç
1400’ü geçen üye sayısıyla FORUM bölümümüz aktif durumdadır.
Serbest Dalış ve Zıpkınla Balık Avı konularında bölümlere (başlıklara) ayrılmış en güncel bilgilere, zıpkın avı ve dalış malzemeleri tanıtımları ve kullanıcı yorumlarına kadar bir çok şeye Forum bölümümüz üzerinden ulaşabilirsiniz. Zıpkın Avı Türkiye Foruma üye olmak için yukarıdaki menüden “Kayıt Ol” isimli sayfaya ulaşmanızı tavsiye ederiz.
Zıpkın Avı Türkiye Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
- Nefeslenme Teknikleri : https://www.spearfishingturkey.com/forum/nefeslenme-teknikleri/
- Agaşon Tekniği : https://www.spearfishingturkey.com/forum/agason-teknigi/
- Kulak Eşitleme : https://www.spearfishingturkey.com/forum/kulak-esitleme-teknikleri/
- Zıpkın Avı Mevzuatı (yasaklar-güncel para cezaları): https://www.spearfishingturkey.com/forum/zipkinci-mevzuati/
- Balık Türleri (resimli anlatımlar) : https://www.spearfishingturkey.com/forum/balik-cesitleri/
- Balık Tarfleri : https://www.spearfishingturkey.com/forum/balik-tarifleri/
- Zıpkın Seçimi : https://www.spearfishingturkey.com/forum/su-alti-tufekleri-zipkinlar-tum-markalar/