@hasn35 merhaba daha önce vakit bulamadığımdan açmış olduğunuz konuya detaylı bir cevap yazamamıştım. Hazır vakit bulmuşken alkol ve dalış ile ilgili araştırma yaptım ve özellikle "google arama motoru" üzerinden foruma gelen ziyaretçiler ve forumdaki yeni başlayan arkadaşlar için detaylı bir cevap hazırlamak istedim.
Alkol ve Serbest Dalış
Dalış öncesi akşam arkadaşlarla kurulan bir çilingir sofrası ve muhabbet ile yudumlanan buğulu kadehler 🙂 biraz özendirici bir giriş oldu biliyorum ancak (alınan alkol miktarına ve kişiye göre değişen) ertesi gün yaşanılan baş ağrısı, allak bullak bir mide, yorgun ve bitkin bir vücut ile akşamki büyülü ortam yerini sıkıntılı bir hale bırakır gider...
Motosiklet sürücüleri için 2007’de Avustralya trafik kurumunun yaptığı bir araştırmada çıkan sonuç şöyle: “Kanında 0.50 promil alkol bulunan motosiklet sürücüsünün, kanında “0” alkol bulunan motosiklet sürücüsüne göre kaza yapma olasılığı 40 kat daha fazla.”
Zıpkınla balık avı nefes tutarak yapılan, ekstrem bir sportif avcılık faaliyeti olduğundan dolayı fiziksel ve mental olarak en üst seviyelerde olmamızı gerektirir. Su altı avcılığında anlık atışlar (refleks atışları), yargılama ve hızlı karar verebilme yetisi, konsantrasyon ve adaptasyon olmazsa olmazlar listesinde üst sıralarda yerini alıyor.
Bunların yanı sıra dalış güvenliği açısından bakıldığında Alkol, merkezi sinir sistemini doğrudan olumsuz yönde etkilediğinden gereksiz riskler alarak ya da tehlikeli davranışlar sonucu dalış kazası yaşanmasına, bu etkiler ile birlikte diğer olumsuz fizyolojik etkileri nedeniyle senkop (sığ su bayılması) yaşama riskini de oldukça artırır.
Kana karışan alkol kandaki ph dengesini bozar. Aldığımız nefes içerisindeki oksijenin hücrelere taşınma süreçlerini olumsuz yönde etkiler. Kana karışan alkol kalp atımını hızlandırır. Alkolün mide asidini arttırdığını ve dalış sırasında ortaya çıkabilecek mide yanması gibi mide problemlerinden yol açabildiğini biliyoruz. Alkol alımı vücutta su kaybına neden olur. Zıpkınla balık avı yaparken özellikle yaz aylarında yaşadığımız aşırı su kaybının yanında bir de alkol nedeniyle oluşan su kaybı eklendiğinde böbreklerin ne hale geleceğini az çok tahmin edebiliriz. Alkol alımından sonra Kan şekeri seviyesinde dalgalanmalar olur ve zayıflık, yorgunluk hissi ortaya çıkar.
Sağlıklı, yetişkin insanlar üstünde yapılan deneyler sonucunda kandaki alkol derişimi %0.04’e çıkan dalıcılarda merkezi sinir sisteminin yüksek oranda yavaşladığı tespit edilmiştir.
Yetişkin bir birey 33cl birayı 1 saat içinde içtiğinde kanındaki alkol derişimi %0.04’e çıkmaktadır. Her 33cl biranın metabolizmadan atılması için yaklaşık olarak 1 saat beklenmesi gerekmektedir. DAN(Diver’s Alert Network) ise kandaki alkol derişimi %0.1’e çıktığında 8 saat boyunca dalış yapılmaması gerektiğini kurallaştırmıştır. Bu uçak pilotları için FAA (Federal Aviation Administration) tarafından belirlenen süreyle birebir aynıdır.
Yukarıda bahsedilen olumsuz etkiler en basit şekilde nefes tutma süremizi olumsuz yönde etkiler. Ancak daha ciddi olaylara yol açabileceği (senkop ve çeşitli dalış kazaları) unutulmamalıdır.
Sigara Kullanımı ve Serbest Dalış
Çevremde sigara kullanan ve sürekli dalış yapan zıpkıncılar mevcut. Hatta bota ya da karaya dinlenmek için çıkıp sigara yakanları bile gördüm 🙂 Uzun süre sigara içtim ve zıpkınla balık avı sayesinde sigarayı bıraktım. Sigaranın sağlığımıza olan zararlarını herkes biliyor. Sigaranın nabzı hızlandırdığı, akciğerlerde yapmış olduğu tahribat ve ciğer kapasitesindeki gerileme, balgamı, aksırığı, öksürüğü vs.
Sigarayı bıraktıktan sonra yaşadığım en önemli değişiklik kondisyon artışıydı. Ayrıca dalış sonrası nefeslenirken daha çabuk toparlanmaya başladım ve daha uzun mesafeler yüzmeye ve daha dinamik dalışlar yapmaya başladım. Sigarayı bırakanlar "Sigarayı bıraktıktan sonra merdivenleri ikişer ikişer çıkmaya başladım" şeklinde konuşurlar ya işte bahsettiğim şey buna benziyor.
Başlarda nefes tutma sürelerimde ani bir değişiklik olmadı. Aslında sigarayı bıraktıktan ortalama 1-1.5 ay gibi bir sürede dip süremde kısmen bir azalma oldu diyebilirm 🙂 Ancak bu durum sonradan değişti. Ayrıca daha sonraları özellikle dalış öncesi ciğerlerimi doldurdururken eskisine göre daha rahat olduğumu fark ettim.
Serbest dalış yapan, zıpkınla avlanan herkese sigarayı bir an evvel bırakmalarını tavsiye ederim. Biraz uzun bir cevap oldu. Umarım birilerine faydalı olur. İyi forumlar.