Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Yaşadığım sorunlar hk.

7 Mesajlar
5 Üyeler
10 Beğeniler
87 Görüntüleme
Yigit
(@yigitt)
Mesajlar: 46
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

Merhabalar, yaklaşık 7-8 yıldır amatör bir ruhla bu sporla uğraşıyorum. Sadece yaz aylarında Altınoluk’ta bulunan yazlığımıza gidip, senede 10-15 dalış yapıyorum. Geri kalan aylarda ise dalış yapma gibi bir durumum yok. Her sene bir heves gidip, dönüşte genellikle hüsrana uğruyorum. Yaşadığımı düşündüğüm ancak senelerdir bir çözüm bulamadığım problemlerimi siz değerleri üstatlarımla paylaşmak istedim. Bazı konu başlıklarına ayırarak yazacağım problemlerimi bazı problemler diğeriyle ilişkili olabilir, tekrarlayabilirim. Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

 

1. MERA BALIK POPÜLASYONU

Genellikle yaz aylarında dalış yaptığım için evime yakın ancak insan popülasyonunun nispeten az olduğu yerleri tercih ediyorum. Av yaptığım bölgede yıllardır kefal, ufak sargozlar ve sarpalar dışında balık göremiyorum. Tek daldığım ve cesaret edemediğim için daldığım maksimum derinlik 8 metre. Hatta bu derinliğe nadiren iniyorum. Genellikle agaşon yaptığım derinlik 4/5 metreler. (Saat mevcut, derinlikler doğru.) Belki bu 7 yıldan beri sadece iki kere baraküda gördüm, bunda da hazırlıksız ve agaşonda göremediğim için ani atış yaptığım için kaçırdım. Çupraları genelde çok uzaktan görüyorum ve yaklaşmıyorlar ne yaptıysam yaklaşmıyorlar, sadece bir kere 2 metre derinlikte 1.5 KG Çupra vurabildim. En büyük balığım oydu. Kefal, sarpa ve atış bile yapmadığım ufak sargozlar dışında bazen yaladerma, çok çok nadir ise istavrit azmanı görüyorum. Mırmırlar ise dalış yaptığım kırma taşlık-kayalık bölgenin açıklarında bulunan kumluklara yaptığım agaşonlara çok geç çağrı veriyorlar. Kumluk alanda agaşon yapmak pek istemiyorum çünkü etrafta referans alacağım hiçbir şey olmuyor, sanki bir çöle bakıyorum. Bu işin ne kadarı şans bilmiyorum. Sadece bir yerlerde yanlış yapıyorum onu biliyorum.

2. NEFES SÜRESİ

Su dışında nefes tutma sürem 2.5 dk civarlarında, su altında ise 1dk ile 45 saniye arasında değişiyor. Yukarıda bahsettiğim balık popülasyonun az olması aslında nefes sürem ile mi ilişkili? Bahsettiğim derinlikler için bu süreler “iyi balık” vurma ihtimalini azaltan şeyler mi?

3. DALIŞ DERİNLİĞİ

Yazımın başında belirttiğim gibi genellikle tek dalış yaptığım ve tekne trafiği dalış yaptığım bölgelerde çok olduğu için fazla açılmaya cesaret edemiyorum. Maksimum 8 ve genellikle 4/5 metrelerde agaşon yapıyorum. Hep yazın dalış yaptığım için kıyıda balık olmamasının sebeplerinin de bu olduğu düşündüm. Ancak ekim ayında da birkaç dalış yaptım bu sene fakat balık popülasyonu yazdan çok da farklı değildi anlamadım. Nerede yanlış yapıyorum?

4. AGAŞON

Jak Boeno üstadın yazılarından, Caner Fuat Kurt üstadın videolarına, değerli zıpkıncıların forum yazılarından, youtube videolarına bütün içerikleri tükettim. Açıkçası ilk zamanlardan çok geliştim, ancak son zamanlarda kefallerin bile yaklaşmakta ürkek davrandığını fark ediyorum. Balıklar beni fark ediyor, yaklaşmak istiyor ama bir türlü yaklaşmıyorlarmış gibi. Kafamı çok hareket ettirsem de ettirmesem de çok ses çıkarsam ya da aşırı sessiz olsam da sonuçlar çok değişmiyormuş gibi geliyor. Uzaktan izliyorlar ama gelmiyorlar. Sorun nerede olabilir? Yine derinlik ve dip süresi buna bir sebep midir? Yetersiz midir?

 5. ATIŞ

Belki psikolojik bilmiyorum ama özellikle bu seneki dalışlarımda burnumun ucuna gelen birkaç balığı bile kaçırdım, ıska oranlarım çok arttı. Aynı kombinasyon ile geçen sene yaptığım dalışlara göre büyük bir gerileme var..  Bu sene hamid asım üstattan kendi şiş kalınlığım ve germe mesafelerine göre yeni bir kombinasyon yaptım ama sonuç çok da değişmedi. Anlam veremedim belki eski senelere göre az balık gördüğüm için üzerime ekstra bir stres yükleniyor ve acele ediyorum. Strafor olayını deneyeceğim artık.. Tek gözümü kapatmadan iki gözümle şişi takip ederek atış yapıyordum acaba bu yanlış mıdır?

----

Yaşadığım bazı problemler, en azından bazı konu başlıkları kafamda böyle. Bunların dışında bir sorun olabilir, belki sizlerde geçmiş tecrübelerinizden bir teşhis yapabilirsiniz ve buna çözüm üretebilirsiniz. Değerli yorumlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim, dalın sağlıcakla.

 
Gönderildi : 09/10/2024 15:30
kaankrty_ and Alper reacted
Alper
(@alper-aykan)
Mesajlar: 233
Üye Palazı
 

@yigitt Selamlar.Benim fikrimce meralarınızdan kaynaklanıyor olabilir.Yazlığınızın etrafında değilde daha farklı meralar bulmasınız bence,balık avlama işi daha derine inmek,uzun süreler nefes tutmak ile alakalı bir şey değil.Agaşonda nefes tutma sürenizde gayet iyi,bu sürelerde balıklar çağrınıza cevap vermiyorsa ve uzun zamandırda aynı meralarda dalış yapıyorsanız daldığınız mevsimde o meralardan hayır beklemeyin.Belki sizin tatilde olmadığınız kış aylarında popilasyon olarak daha verimli olabilir o meralar.7 senedirde dalışlarınızdan ve izlediğiniz deneyimli kişilerin videolarından dolayı neyi nasıl yapmanız gerektiğini tekrarlamamıza gerek olmadığını düşünüyorum.Yaz aylarında aşırı sıcaklardan dolayı kıyı şeritlerinde balık popilasyonu neredeyse yok denecek kadar az.Belki araştıracağınız daha bakir meralarda daha şanslı olabilirsiniz.Yaptığınız spordan zevk almaya bakın,mental olarak rahat olun ve balık vuramamayı hırs edinmeyip anın tadını çıkarın.Bende bu sene hiç balık vuramadım,ama nefeslenmek,aşağı süzülerek inerken anın tadını çıkarmak,kendinizle başbaşa olmak balık avlamaktan daha değerli bence.Dalın sağlıcakla

 
Gönderildi : 09/10/2024 20:50
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1411
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 

Merhaba. Sorularini daha kolay yanıtlayabilmek adına sorularına dokunmadan sadece numara sıra numarasi ekledim

  1. Meralariniza hangi aylarda dalış yapıyorsunuz. Yaz ayları sular sıcak olduğundan bazı balik türleri derin sulara iner. Kıyılarda verim azalir. Sürekli gördüğünüz eskina sargoz gibi balıklar meralarda bolca bulunur.  Mera yapısı da balık türleri için onemli etken. Denizdeki çalkantı, rüzgar  durumu mera yapısına göre akıntı yönü bunlar mera verimliliği için önemli faktörler. Bugün daldigimiz merada balık görmemeniz bir kac gün sonra görmeyeceginiz anlamına gelmez. Meralarinizda suyun durumunu hava durumunu gördüğünüz balık popülasyonlarini aklınızda tutun.
  2. Suyun dışına nefes sürenizin uzun olması normal bir durum.  Avcilik iç güdüsü yok. Tekne yada herhangi bir tehlike unsuru yok. Oturur yada yada yatay pozisyonda olduğunuzdan nabız daha kolay düşer.dalisinizi yaparken dip sürelerinizi zorlamadan bir kez zıpkınla bir kezde zipkinsiz dalış yapin o farkı bile göreceksiniz. Nefes sureleriniz 1 dk . Kadar olması yeterli. Merada balık varsa zaten 30sn de gelir balık yoksa 10dk nefes tutsanız da balik gelmez. 
  3. Meralariniz iyi ise daldiginiz derinlillklerde av yaparsiniz. fakat ege  Akdeniz icin sığ sayilir. Daha sığ sulara taşlık bölgelerde 1-2 metrelerde eristelik taslik olan meraları tercih ederseniz levrek vb. Avı yapabilirsiniz,
  4. Derinlik yada dip süresi balıkların size yaklaşmasına engel değil.  Ama dalistaki sessizlik hareketsizlik önemli. Doğru kamufle olarak balıkları yaklastirabilirsiniz. Agasonda iken kafayı çevirmek yerine gözleriniz de sağı solu gözlemleyin. En küçük bir titresimde bile Balıklar da içgüdüsel olarak sizi algılayabiliyor. Ve yaklaşmiyor.
  5.  Az dalış az balık popülasyonu olunca atış, ve nişan pek fazla gelişmiyor. Zamanla el ve göz koordinasyonu oluşuyor ve nişan alma gereği duymuyorsun balık şişin hizasına geldiğinde doğru zamanda tetige bastiginizda balık dizide yerini almış oluyor. Başka sorunuz olursa seve seve cevaplarız sağlıcakla dalın.
 
Gönderildi : 09/10/2024 21:21
Alper reacted
kaankrty_
(@kaankrty_)
Mesajlar: 6
Yeni Üye
 

herkese merhaba. Sorunlarınıza benim verebilecek çok bir cevabım yok. Lakin ustalarımız cevaplarını vermiş ve bende çok yararlandım. Bu sorunları bende çok yaşadım ve düşündüm. Hala daha yaşıyorum.
Başka bir başlık açmadan, bu saydığınız problemlerin de içinde bulunduğunu düşündüğüm, belki başlık sahibi Yiğit bey'in de aklına gelebilecek bir kaç soruyu benim de merakımdan kaynaklı ustalarıma sormak istiyorum:

-Meralardan kaynaklı olabileceğinizi söylemişsiniz; peki başka bir mera bulmanın incelikleri nelerdir?
-Yiğit Bey altınoluk ben de izmir civarında dalışlar yapıyorum. Bu bölgelerde mera bulmak için hangi özellikler gözetilmeli midir? gözetilirse bunlar neler olabilir?
Saygıdeğer ustalarım bu soruya da cevap verirse çok sevinirim
Sağlıcakla dalın.

 
Gönderildi : 09/10/2024 21:50
Alper reacted
Alper
(@alper-aykan)
Mesajlar: 233
Üye Palazı
 

@kaankrty_ Selamlar Kaan kardeşim.Benim yaşım 54.Yaklaşık bir 40 yıllık dalış geçmişim var.Öncelikle hedeflediğiniz avlamayı düşündüğünüz balık çeşitleri nelerdir.Şimdiye kadar edindiğim tecrübelere dayanarak,farklı,korunaklı bulduğunuz veya bulacağınız meralarda balık popilasyonu çok olabilir ama hedeflediğiniz balıkları bulamazsınız.Olacak balık türleri sarpa,kefal,levrek,sargoz,mırmır,çok temkinli olan çupra,karagöz,sinarit,nadiren kofana,granyon vb rastlarsınız.Kara kıyı avı yapıyorsanız bu balık türleri benim için yeterli  diyorsanız şu mera sizin için çok doğru bir mera dememiz,şöyle bir yere dalın dememiz doğru olmaz.Ama benim gibi hedefiniz züber(şeytan balığı),grida,sinarit vb gibi çeşitler ise en az 15 metre genelde,kayalık olan derinliklere inmeniz gerektiği düşüncesindeyim.Dalın sağlıcakla.

 
Gönderildi : 09/10/2024 23:56
ONR6NKOC and kaankrty_ reacted
kaankrty_
(@kaankrty_)
Mesajlar: 6
Yeni Üye
 

@alper-aykan paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim abi. Sağlıcakla dalın.

 
Gönderildi : 10/10/2024 01:28
Alper reacted
(@ersanduman)
Mesajlar: 3
Yeni Üye
 

Merhaba, Forumda yeniyim buda ilk mesajım olsun. Bence tamamen daldığınız mera ve zamanla alakalı. zaten hali hazırda yaz mevsimi balık sığ sularda olmuyor. O yuzden dahada derine inmenize gerekte yok bence. mera değiştirmeyi denemelisiniz onun dışında herşey normal bence. Daha fazla zorlamadan başka yerlerde dalmayada fırsat yaratmaya çalısın. Sağlıcakla dalın

 
Gönderildi : 10/10/2024 10:54
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account