Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Yaptığımız Hatalar

1 Mesajlar
1 Üyeler
2 Reactions
4,013 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2737
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

ZIPKINLA BALIK AVI GENEL OLARAK YAPTIĞIMIZ HATALAR 

Dalış, dalış, dalış… biz zıpkıncıların aklının bir köşesinde dalış fikri hep vardır. Ya yeni bir mera öğrenmişizdir, yada yeni bir zıpkın alıp biran evvel suya sokmak istiyoruzdur, yada uzun süre devam eden kötü havanın düzelip çorba gibi denizin yatışmasını sabırsızlıkla bekliyoruzdur.

Dalış ve avcılık, bizim tabirimizle zıpkıncılık işi bir şekilde kana karıştımı artık kurtuluş yoktur. Aklınızın bir köşesine yerleşir ve ara ara dürterek sizi denizin kenarına kadar getirir.

Dalış Öncesi Malzeme Kontrolü

İçimizde olanca heyecanla sabırsızlıkla dalış için yaptığımız planın gelmesini beklerken hazırlık durumumuzu bazen olur hiç kontrol etmeyiz. Bazen meraya vardığımızda bir bakarız çantada maske yok. “Nasıl olmaz, akşam çantaya koymadım mı? Yok geçen dalışa giderken çantayı değiştirmiştim. Çantayı değiştirirken kontrol etmiştim oysa, hay ahmak kafa nerde bu maske, yedeği yok muydu bunun, ya lanet olsun ya çıldıracağım, NEREDE BU MASKE !!” derken rezil olan bir dalış günü ve geri dönüş yolunda kendi kendine saydırılan yüzlerce küfürde cabası.

Yukarıda yazdığımın bir benzerini her zıpkıncı mutlaka bir defa yaşamıştır. Belkide yaşadığımız aksiliklerin en basit olanı malzeme unutmak. Ancak meraya olan mesafe ve unutulan malzemenin ehemmiyeti bu olayı büyük yada küçük ölçekli bir kriz haline gelmesine neden olabilir.

Badimizle dalışa gittiğimizde bazen eksik malzemeyi badinin yedeklerinden tamamlama şansımız olabiliyor. Ancak süreklilik arz eden malzeme eksikleri olayı bambaşka bir boyuta taşır. Benim paletler kötü, Mehmedin yedek paletler benimkilerden daha iyi, öyleyse Mehmet ten otlanmaya devam edelim anlayışı dalış camiasında hoş karşılanabilecek bir durum değildir. Daha iyi malzeme alabilecek durumunuz olmayabilir ancak bu işin ucuz bir spor olmadığını daha önceki yazılarda da belirtmiştik. Öyleyse genel geçer kural dalış işinde badi üzerine yıkılmamaktır.

Evdeki hazırlık aşaması dalış günü öncesinden başlar. Önce dalışa nereye gideceğiz. Dalış saat kaçta başlayacak, sabah suyu yapacak isek sabah gün doğumundan önce meraya varmamız gerekir. Bu durum çok erken kalkmayı ve hem ruhen hemde bedenen dinlenmiş olmayı zorunlu kılar. Kimi insanlar sabah erken kalkma konusunda sıkıntı yaşarlar. Dalış faaliyeti ortak yapılacak ise ortak plan ve programın iyi yapılması ve azami riayet edilmesi şarttır. Kimse kimsenin zamanını boşa çalmamalı.

Dalış aslında bir gün önceden başlar. Ruhen ve bedenen hazır olmanın altın kuralı iyi bir uyku ve beslenmeden geçer. Akşam yemeğiniz karbonhidrat ağırlıklı ve sindirimi zor olmayan bir menü olsun. Dalış öncesi gün makarna idealdir. Çok geç yemeğin ve geç yatmayın. Unutmayın minimum 7 saat uyumalı ve dinlenmiş olarak yataktan kalkmalısınız. Uykusuz ve yorgun bir bünye dalışta intikamını alır. Dip süreniz azalacağı gibi çabuk yorulursunuz.

Beslenme

Beslenme ile ilgili yapılan en büyük hata, dalış öncesi protein ağırlıklı ve yağlı beslenmektir. Pazar günü dalış planlıyorsak cumartesi akşamı geç saatte tüketeceğimiz ağır bir akşam yemeği bizi uyutmayacak ve dalışa daha dingin bir şekilde gitmemize engel olacaktır.

Dalış performansını etkileyen bir faktörde sigara ve alkol kullanımıdır. Alınan alkolün vücuttan atılımı 24 saati bulmaktadır. Kullandığınız oran ve alışkanlığınız nispetinde dalış performansınızı ve dip sürenizi etkileyecektir. Ayrıca alkol alan kişilerde kas krampları daha sık görülür. Dalış sırasında ayak ve bacak kaslarına giren kramplar tehlikeli olabilir. Bu nedenle dalıştan önceki gün ve dalış günü alkol tüketmemeniz önerilir.

Aynı şekilde sigara kan akışını yavaşlatan ve nabzı yükselten maddeler içerir.(örn: nikotin) Sigara içen insanların alyuvarları daha az oksijen taşır. Sigaranın en büyük zararı dalışta bizim en önemli organımız olan akciğerlerimizedir. Aktif dalış hayatı olan birisi kendini geliştirmek ve nefes süresini arttırmak istiyorsa yapacağı ilk iş sigarayı bırakmak olmalıdır. İçmiyorsa ne mutlu ona.

Uzun dalış süreleri kışın bile olsa ciddi su kayıpları demektir. Bazen su kaybettiğimizin ve susadığımızın farkına varmayız. O nedenle uzun dalışlarda yanımızda mutlaka su bulundurmalıyız. Şamandırada su taşımak iyi fikirdir. üzerinizde su taşıyacaksanız cam şişe veya esnemeyen sert plastik damacana yada en iyisi alüminyum matara bulundurun. Pet şişeler dalış esnasında büzülerek ses yaparlar ve balıkları kaçırırlar.

Su yerine sporcu içecekleri de bulundurabilirsiniz. Bu içeceklerin, eksilen minaralleri tamamlamanız açısından faydası olacaktır. Eğer şamandıranızda yer müsaitse ballı su, meyve olarak muz taşırsanız kaybettiğiniz enerjiyi hızla tamamlamanız için elinizde altında bir imkan olur. Midenizi yorabilecek içerisinde bazı koruyucu maddeler içeren paketli  gıdalardan uzak durun. Muz, üzüm, armut, şeftali, kayısı (olgun olacak) gibi meyveler midenizi yormaz ve yüksek şeker seviyeleri ile kaybettiğiniz gücü toplamanıza yardımcı olurlar. Paketli kek ve bisküvileri ben tavsiye etmiyorum. Ayrıca asit seviyesi yüksek narenciye türü meyvelerden uzak durun (portakal, limon, mandalina vs.)

Dolu mide ile dalış yapmak zordur. Bunun yanısıra tamamen boş mideyle de dalış yapılmaz. En güzeli hafif birşeyler atıştırmak ama birgün öncesinde aşırıya kaçmayacak şekilde karbonhidrat ağırlıklı iyi beslenmektir. Fırında Makarna buna iyi bir örnektir. Dalış öncesinde ve sırasında karbonhidrat ağırlıklı ancak dalış bittikten sonra protein ağırlık beslenmek en doğrusu olacaktır. Ben dalış sonrasında hem mideyi rahatlatıcı etkisi hemde kolay bulunabilirliği nedeniyle pastorize süt tavsiye ediyorum. Aşırı soğuk olmayan sade süt midenizi rahatlatacağı gibi vücudunuzun eksilen protein depolarını da dolduracaktır.

Dalış Planı

Dalış planı yapılırken birçok etken işin içine dahil olur. Diyelim ki İzmir’de ikamet ediyorsunuz. Arkadaşlarınızla haberleştiniz ve Karaburun tarafına dalışa gitmeye karar verdiniz. Önce bakacağınız şey hava durumu olmalı rüzgar ve dalga durumu dalışınızı planlarken en önde gelen unsurdur. İzmirden Karaburuna bir saatte gidip çorba olmuş bir meraya dalmak istemiyorsanız hava şartlarını dalga durumunu iyi takip etmelisiniz. Birden fazla meteoroloji programını takip etmek daha doğru karar vermek için faydalı olacaktır. Bulunduğunuz bölgede en tutarlı hava tahmini yapan uygulamayı araştırın faydasını mutlaka görürsünüz.

Bazen dalgalı denizde balık daha iyi olur. Meraya giderken yapılan bir hata da her türlü hazırlığa uygun olarak gitmemektir. Derin su yaparım diye yanınıza almadığınız sırt ağırlığı, sonrasında kararınızı değiştirmek istediğinizde bolca keşke demenize neden olur.

Dalış Sonrası

Malzemenizi dalıştan sonra ve dalışa gitmeden önce iyi bir kontrolden geçirin. paletinizde olan küçük bir kırık yada çatlak siz onu fark etmezseniz bir sonraki dalışta daha büyük bir çatlağa hatta sizi yarı yolda bırakan bir engele dönüşebilir. O nedenle malzemenizi sürekli kontrol etmeniz ve bakımlarını aksatmamanız önemli bir husus.

Dalış çantası hazırlarken gelişi güzel toparlama yapmak her zaman sakıncalıdır. ne var ki herşeyi koydum çantama diyebilirsiniz. ancak çanta içinde çizilen bir maske camı, kırılan bir palet sinir edici olabiliyor. Kaldı ki eşek yüküyle para verdiğiniz onca malzemeye daha sonra tekrar tekrar para vermek çok can sıkıcıdır.

Bazı küçük tedbirlerden kaçınmayın. Maskeniz her daim kutusu içinde dursun. yoksa şeffaf bir kutu edinip içine koyun. Şnorkeliniz ezilmeyecek bir yerde dursun. ağrılık kemerinizi ya en alta yada ayrı bir çantaya koyun. Keza zıpkının da ayrı bir çantası olmalı. Bunlara gerek görmeyebilirsiniz. Ancak alacağınız küçük tedbirler hayat kurtarıcı olabilir.

Kullanmakta olduğunuz dalış çantası dışarıya su akıtmayacak şekilde bu işin özel olarak imal edilmiş olanlardan olsun. Bu çantalar bir miktar pahalıdır. Şimdi ne gerek var diyebilirsiniz. Ancak dalış sonrasında üstümüzden çıkan her şey ıslaktır ve çoğunlukla kurutmaya vaktimiz olmaz. Bu nedenle ıslak olarak çantaya girerler. Kimse arabanın bagajına sular aksın istemez. Bu kendi aracınız da olabilir, arkadaşınız ki de olabilir. Eğer bu çantalara çok para vermek istemiyorsanız izole kapalı plastik büyük kutulardan temin edebilirsiniz. Bunların bir avantajı evden elbisenizi ıslatarak içine koymanıza olanak vermeleridir. Yaz aylarında dışı kuru kıyafet suya girinceye kadar terlemenize neden olur. o nedenle şampuanlı su ile içi ve dışı ıslatılmış bir kıyafet her an giymeye hazırdır.

Bu yazı üyelerimizden Yusuf Esin tarafından Zıpkın Avı Türkiye Blog bölümü için hazırlanmıştır. Blog yazılarını foruma taşıdığımdan dolayı mecburi olarak konu sahibi Can Aktaş Görünmektedir.

 
Gönderildi : 12/11/2019 19:04
OSMAN BELEK and kaanc reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account