Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Hipervantilasyon ve dalış öncesi satıhta nefeslenme.

3 Mesajlar
3 Üyeler
3 Beğeniler
952 Görüntüleme
oneeyedcat
(@oneeyedcat)
Mesajlar: 8
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

Arkadaşlar merhaba, sizlere danışacağım konun altına değerli tecrübelerinizi bekliyorum. 

Konu;  hipervantilasyon, dalış öncesi satıhta nefeslenme, ve tam dolu / yarım tam arası dolu ciğer ile nefes tutma.

Öğrendiğim kadarı ile hipervantilasyonun tanımı, otonom nefes alma sürecinin bilinçli olarak değiştirilmesi yada belli bir süre boyunca normal periyod harici daha sık ve derin nefes alma. Şimdi evde antrenman yaparken, yaklaşık 2-3 dakika boyunca, 4 saniye nefes al 8 saniye ver 4 saniye tut döngüsü ile nefes al-verden sonra diyafram ve ciğeri doldurup statik olarak 2.00 dk nefes tutuyorum. 

İlk sorum; 

1-İlk nefesi almadan önce yaptığım yada yaptığımız bu 4-8-4 sürecide bir çeşit hipervantilasyon mudur, yoksa değil midir? İlk tanıma göre hipervantilasyon, ikincisine göre değil.

2-Aynı 4-8-4 sürecinden sonra, son nefesi alıp yaklaşık 3-4 saniye verdikten sonra tutma sürem çok daha uzuyor, yani tam dolu ciğerle nefes tutmakta çok daha fazla zorlanıyorum. Bunun sebebi nedir? Mantık olarak içerde daha az oksijen oluyor ama daha uzun süre tutabiliyorum, bir terslik var görünürde, atladığım bilmediğim bir nokta var.

3- Diyelimki 30 saniye bilinçli olarak hipervantilasyon yaptık, hızlı hızlı soluduk, bunun etkisinin geçip kandaki co2 seviyesinin normal düzeye gelmesi için geçmek zorunda olan zamanı hesaplamanın bir matematiği varmı? Yani diyelim ki bir şekilde hipervantilasyon yaptığımızı farkettik bir sebepten ötürü bunu nötrlemek için beklememiz gereken bir süre vs yada herhangi bir belirti var mı?

4- Dalıştan sonra satıhta yapılan bekleme için, toparlanma nefesinden sonra, yukarda yazdığım 3-6-3  / 4-8-4 şeklinde mi nefeslenme yapılmalı, yoksa doğal akışına bırakıp kalp ritminin düşüşüne ve rahat hissetmemize göre mi tekrar dalışa geçilmeli?

Teşekkürler.

 
Gönderildi : 12/07/2024 17:47
Alper
(@alper-aykan)
Mesajlar: 209
Üye Palazı
 
  • @oneeyedcat Selamlar.
  • 1 belirtmiş olduğunuz 3 al 6 bırak,4 al 8 bırak şeklinde diyafram nefeslenmesi 2 dakikayı geçmediği sürece doğru bir nefeslenme olarak adlandırılabilir.2 dakikanın üzerinde olan bu tarz nefeslenme hipervantilasyona  sebeb olabilir.Burada amaç nabzı düşürüp,mental olarak hazırlanıp,stressiz bir şekilde dalışa hazırlanmaktır.
  • 2 Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız o şekilde çiğerlerinizi oksijen ile doldurun.Zaten çatlarcasına çiğerlerinizi doldurmak doğru değil.
  • 3 Bunun için belli bi süre yok.En az 2 dakika normal nefeslenip nabzınızı düşürebilir ve normale dönersiniz.
  • 4 Toparlanma nefesinde sonra ki toparlanma nefesi çok önemli,2 metrelik kısa dalışlarınızda bile toparlanma nefesini alışkanlık haline getirin.Normal nefeslenme yapıp son 30 saniyenizi o şekilde yapabilirsiniz,zira bu şekile 3-6 4-8 gibi şnorkelle yapılan nefeslenmeler midenizin bulanmasına sebeb olabilir.
  • Hiperventilasyon, vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazla hava soluması olarak tanımlanır. Hiperventilasyon kanda daha fazla oksijen depolamaz çünkü vücudunuzun serbest dalış yapmadan önce fazladan oksijen biriktirme imkanı yoktur. Ancak gerekenden daha fazla nefes almak, karbondioksitin vücuttan atılma oranını arttırır. Bu durum akciğerlerinizde ve arteriyel kanınızda karbondioksitin kısmi basıncının daha düşük olmasına sebep olur ve birtakım belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
    Hiperventilasyon semptomları şunları içerir:
    ○ baş dönmesi / sersemlik
    ○ parmaklarınızda veya vücudun diğer bölümlerinde karıncalanma
    ○ yüksek kalp atış hızı
    ○ öfori
    ○ ağız çevresinde uyuşukluk
    ○ metalik bir tat
  • Dalın sağlıcakla
 
Gönderildi : 12/07/2024 20:13
oneeyedcat and ONR6NKOC reacted
tuncay
(@tuncay)
Mesajlar: 27
Yeni Üye
 

@alper-aykan Selamlar. Oldukça doğru bir yanıt olmuş. Ancak sanırım son maddede Hipervantilasyon yapmanın Senkop&Samba --> ölüm gibi sonuçları olabileceğini uyarmamışsın.

Ne antrenmanda, ne de dalışta hipervantilasyon yapmamak gerekir arkadaşlar. Bu maalesef Türkiye'de hiç inanamayacağınız yerlere gelmiş insanların bile eğitimlerinde yanlış öğretilen bir şey. İsim vermek istemiyorum ama federasyona girmiş çok ünlü bir serbest dalgıcımız maalesef eğitimlerinde hipervantilasyon yaparak insanları yanlış yönlendiriyor.

Ben SSI 2 eğitimi aldım en son. Sertifikamı da aldım. Kısmet olursa SSI 3'e de devam edeceğim. Memo Arıkök, Fatih Sevük gibi serbest dalış konusunda çok ciddi isimlerle tanıştım. Detaylı sohbet şansı bulabildim. Onlardan öğrendiklerimin gereği bu uyarıyı yapma ihtiyacı hissettim.

Dalın sağlıcakla. 🙂 Selamlar.

 
Gönderildi : 29/07/2024 16:15
Alper reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account