Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz
Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba deniz yürekli dostlar.
Bu yazımda geçen hafta dalarken karşılaştığım ve daha önce hiç görmediğim ve bilmediğim bir canlıdan bahsedicem sizlere
Sabah 6.00 gibi sinarit avladığım aslında dalışa yasak olan ve site sakinlerinin bir ihbarı üzerine hemen jandarmanın geldiği merama erkenden kimseye gözükmeden vardım.Dalışa yasak ancak,niyetim ekmeğimi alıp geri dönmek fazlasında gözüm yok.
Mera bakir bir mera olduğu için süprizlere açık (gerçekten açıkmış),daldığınız zaman agaşon yaparken trofe ile karşılaşmaya hazırlıyorsunuz kendinizi.
Meraya vardığımda hava daha karanlık olduğundan sakin sakin hazırlanırken sudan sesler geldiğini duydum ancak sesler dalga sesleri ile karıştığından pek belli olmuyordu.
Gün ışığı kendini belli edince tam suya gireceğim yere boydan boya ağ serili olduğunu gördüm ve anında moralim ve dalış isteğim kayboldu.Ağ atılmasına rağmen yinede taşlara bakıp bir çıkacaktım ki ağın etrafında dolaşan ara sıra yüzeye çıkan kuyruklar gördüm.
Tahminim ağa takılan çok büyük bir balık olduğuydu ilk başta.Kılıç balığı veya orkinos gibi absürt tahminlerde bulundum
Birkaç dakika aralıklarla kuyruk kaybolup tekrar gözüküyordu ama hala ne olduğunu çözememiştim.Gördüğüm kadarıyla benden biraz büyük yapısı ve sırtının renginin gri olmasıydı.Böylelikle kılıç,orkinos gibi ihtimaller kalkmış oldu.İlk aklıma gelen Fok balığı idi.Çünkü bizim buralarda fok balıklarının adı çokça anılır ancak pek gözükmezler insanlara.
Suya girdim ve hareketliliğe doğru biraz tedirgin şekilde yüzmeye başladığım.Atılan ağ paramparça olmuştu büyük ihtimal bu canlı ağdaki balıkları yiyordu o sıra.
Ve nihayet o canlı ile karşılaştık.İlk görüşte yunus balığı zannettim,hatta yunus balığı olduğuna kanaat getirmiştim ancak bu kadar sığ suda yunus olur mu dedikten ve vücudunun şeklini gördükten sonra yunus olmadığına karar verdim.Sırt yüzgeçi yok denecek kadar küçük ve burnu yunus gibi sivri değildi.
Eve gelip gördüğüm canlıyı araştırdığımda "Mutur" denen bir memeli olduğunu öğrendim.
Muturlar sığ sularda yaşayan,en fazla bir insan boyu kadar büyüyebilen ve Kuzey Ege'de dahi hiç görülmemiş Marmara'da ve Karadeniz'de yaşayan,ufak balıklarla beslenen memelilermiş.
İnternette bile çok az sayıda fotoğrafı var.
Mutur (Phocoena phocoena), muturgiller familyasına adını veren yunussu balina türü. Muturlar, denizin kıyıya yakın kısımlarında yaşarlar.
Mutur yavrusu 67-85 cm, yetişkini 1.4 m ila 1.9 m boyundadırlar. Erkeği ile dişisi aynı boyda olsalar da ağırlıkları cinsiyete göre değişir. Dişisi, en fazla 76 kg, erkeği 61 kg ağırlığındadır. Muturlar, gagaları sayesinde yunuslardan hemen ayırt edilirler. Yüzgeçleri, kuyrukları ve sırtları siyahtır. Yanları gridir. Alt kısmı çoğunlukla beyazdır, ama boyunlarından başlayıp kuyruklarına kadar gri bir çizgi iner.
Mutur, genellikle Kuzey Kutbu'na yakın olan ve sıcaklığı ortalama 15 °C olan sularda bulunurlar. Fas, İspanya, Fransa, Birleşik Krallık, İrlanda, İsveç, Norveç ve İzlanda'nın Atlantik kıyılarında, ABD'nin kuzeydoğu kıyıları, Grönland'ın güneyi ve Newfoundland Adaları'nda bulunurlar. Ayrıca Japon Denizi, Vladivostok, Bering Boğazı, Alaska ve Seattle ve Vancouver'a kadar bir alanda da bulunurlar. Türkiye'de ise Karadeniz ve Marmara Denizi nadiren de Kuzey Ege kıyılarında görülürler.
Çok güzel yazmışsın bi solukda okudum. Daha önce çokca yunuslar ile karşılaştım ve hemen sudan çıktım. Araba büyüklüğünde fulya balığı gördüm yine ürküp kıyıya kaçtım. Sevimli hayvanlarmış bu muturlarda ama yinede şansımı zorlamazdım heralde 😆
Dalışa yasak bölgelerin yasak olmasının genelde bir nedeni vardır. Mesela liman ağızları tekne trafiğinden dolayı, askeri bölgeler askeriyeye ait olduğundan dolayı veya bazı bölgeler koruma altında olduğundan dolayı yasaktır. Senin mera umarım dalış için risk barındırmıyordur. Farklı mera arayışlarınamı girsen napsan.. 😀
Not: Burası linç yeri değildir. Dolayısı ile yapıcı olmayan ve maksadını aşan yorumlar silinecektir. Kavgamızı baştan yapalım. 😎
Yazi fena sabah sabah icim bi tuhaf oldu yeni bir canli daha tanidim hergun yeni bir bilgi daha neler var bu dunyada kimbilir ben iri kefal gordummu kaciyom bunu gormesem daha iyi nefesim kacar :))
Yazı çok güzel olmuş. Fotoğraflı ve detaylı bilgilendirme için teşekkürler👍 bu canlıyı ilk kez görmüş oldum. Benim dalış yaptığım bölgede kaplumbağa görmek bile çok zor.