Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz
Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba Arkadaşlar,
Çeçen Cuma günü bir kaza atlattım.
3 ay kadar ara vermiştim dalışa. Dün dayanamadım, sahillerde insanlar azalmıştır hem de kulağımın daha doğrusu östaki sorunumun ne durumda olduğunu görmek için bir deneme dalışı yapayım dedim.
Geçenlerde aldığım ve burada sözünü ettiğim "Apnea Torpido Şamandıra (PVC)" dalış şamandıramı da bel kemerimdeki kurşuna bağladığım ipe kolay kopan plastik karabinayla bağladım. Ben yüzdükçe o da yaklaşık 15 metre peşimden geliyordu. Sonra 5-6 metreyi geçmeyen bir sığlıkta pusuya yattım, yani deniz tabanında kayanın arkasına gizlenip geçecek balığı vurmak için. İşin doğrusu pusu (agaşon) tekniğini öğrenmeye çalışan birisiyim..
Tam yattım deniz tabanına, bir ses, motor sesi. Yukarıdan bir tekne geçiyor ama nereden geçtiğini göremiyorum ama yakın olduğu motor sesinin şiddetinden belli. Derken ses arttı, hani gökyüzünde bir uçak geçerken arkasından beyaz bir duman bırakır ya, işte öyle motorun pervanesi de tam başımın üzerinde denizi beyaz köpüklerle yarıp hızla geçti. Tam bu sırada belimdeki kemerde ani bir çekme ve sonrasında da hafifleme oldu. Şamandıra ipini tekne kopardı..
Yüzeye çıktım, benim şamandıra tekneye takılmış.. Teknedekiler de durdu, yaklaşık 100 - 200 metre vardı. Bağırdım şamandırayı verin diye, zıpkını havaya kaldırıp dikkat çekmeye çalıştım. Durdular, ben de yüzerek yanlarına gittim ve şamandıramı aldım. Görmediniz mi dedim, görünmüyor dedi bir tanesi. Bana öyle geliyor ki bakmıyorum diyemiyordu.. İki karı kocaydılar galiba.. Adamlardan bir tanesi iki defa su ister misin dedi. Diğeri çok açıktan yüzüyorsun dedi.. Yönetmelik, tebliğ, sirküler belli 5 km açıkta da olsan yerini belli eden şamandıra olacak, o bir işarettir, karayollarındaki trafik levhası gibi..Ben de teknedekilere dedim ki, kışın dalış yapmak lazım..
Su ister misin diyene de, yok kıyıya çıkacağım dedim. Ama şamandırayı tekrar bağladım ve 2-2,5 saat daha yüzdüm ama hep tedirgin bir şekilde.
Neyse, o gün eğer dipte olmasaydım bugün bunları yazamayacaktım belki de. Tabi kazayla kurtulup sakat kalmak da var... Kısmet bakalım, koronadan olacak ölümümüz galiba.. Bu salgın çok kötü oldu, anladığım kadarıyla artık virüsün bulaşmadığı yer kalmadı..
Allah en başta sağlık çalışanlarına ve cümlemize kolaylık versin.
Naçizane önerim, şamandıra ipi eğer bel kemerinize ya da zıpkınınıza bağlıysa kolay kopacak şekilde bağlansın. Dün teknenin şamandıra bağlantısını kolay koparması benim için şanstı. Ayrıca dipte değişik kayalıklar, su altında kalmış misina, ağ parçaları da var. Herhangi bir takılmada kolay bir şekilde şamandıra ipinin bağlantısının kopması önemli.
@2000watt Çok büyük geçmiş olsun, şamandıranın görünmeme bir durumun olacağını sanmıyorum. Muhtemelen dediğiniz gibi sağa sola bakmadan gidiyorlardı. Demek ki şamandıraya da fazla güvenmemek lazım. Kendi adıma yüzeydeysen sürekli olarak çevreye bakıyorum ve görüş alanında olan teknelerle göz teması kuruyorum. Gerçi daldığım bölgelerde pek turizm faaliyeti olmadığından süratli tekneler pek yok. Ama özellikle öyle bölgelerde ekstra dikkat lazım.
Sağolun İlker bey.
Bütün yaz dalış yapmadım zaten bu teknelerden ve salgından ötürü.
Geçen hafta dayanamadım, kıyılarda insanlar azalmıştır diye düşündüm ve dalışa gittim.
Şamandırayla ilk dalışımı yaptım, ama şamandıra da fayda etmiyormuş..
Ben diğer zıpkıncı arkadaşlar için de bilgilendirici olsun istedim ve o nedenle yazdım. Allah herkese kazasız belasız dalışlar nasip etsin..
Çoook geçmiş olsun inanın tüylerim ürperdi . Verilmiş sadakanız varmış . Çok ağır sonuçlardan kılpayı kurtulmuşsunuz.Bence bi çocuk falan sevindirin . Ya agaşon sonu tam Yukarı çıkarken olsaydı yada o ip kopmasaydı sizi sürükleseydi motora gelseydi. İnanın şuan burdan yazmış olmanıza ve sağsalim evinize dönmenize çok sevindim . Zaten bu şamandıra meselesi çok karmaşık , şamandırayı gören tekne mıknatıs gibi direk üstüne geliyor . Hadi sizinki görmedik demiş , zaten çoğu tekne kullanan hiç önüne bakmıyor ki. Bence şamandırada olsa teknelerin geçit noktalarında tekne / bot olmadan dalmamak sanki daha iyi. Ben genelde zaten sırf bu yüzden , teknelerin yaklaşamauacağı sığlıklarda dalmayı tercih ediyorum. Yada botla gidersem hemen botun yanında.
Geçmiş olsun dilekleriniz için çok sağolun Muammer Bey.
Geçen kış bir balıkçı teknesi yarım metre dibimden geçmişti. O günden sonra şamandıra almaya karar vermiştim. Şimdi zaten tebliğle de zorunlu hale getirildi ama ne yazar.. Şamandırayla ilk dalışımda başıma gelene bakar mısınız..
Ben şaşırmıyorum, çünkü yarım saat veya bir saat trafikte araç kullanmak insanımızın genel tutumunu görmek için yeterli sanırım..
Daha sonraki seferlerden bir tanesinde tutacağım balıkları konu komşuya dağıtacağım, bir de maddi durumu iyi olmayan komşulardan veya tanıdıklardan birinin elektrik işi olursa ücret talep etmeden halledeceğim. Başımın gözümün sadakası olsun, ne diyelim..
Geçmiş olsun. Bu kadar tehlikeli durumda olmasa da ben de bol bol böyle durumlar ile karşı karşıya kalıyorum. Bu gemi ehliyetini kimlere veriyorlar gerçekten şaşırmamak elde değil. Yazlık sitelerinin yakınlarında eğer deniz kıyısı var ise genelde yazlık sakinleri buraları kullanmayı tercih edebilir. Ben de oldum olası kayalıklardan girmeyi severim, suyu temiz olur. Normal yüzerken üzerimizden geçmeye yeltenen 5-6 metrelik tekneler olduğu olur. Son maceramda ise geri çekilerek tekneye baktığımda 2 kişiden biri kitap okuyor, diğeri telefonla ilgileniyordu. Ses çıkarmadım, çünkü ağır konuşurum. İnsanların yüzdüğü eğlendiği alana başı boş tam gaz tekne mi bırakılır? Sanırım şamandıra ile ilgili bir zorundalık getirilmiş, ben de av markete gittiğimde öğrendim ve 1 tane aldım. En kısa zamanda kullanmaya çalışacağım 😀
abi büyük geçmiş olsun , bende dalışta acemimi olmama rağmen en çok bu olaydan korkuyorum. o yüzden dipten yukarı çıkarken yukarı bakmaya özen gösteriyorum. ağ varsa oradan uzakta yüzüyorum. ölmek zoruma gitmez de pisi pisinine ölmek çok zoruma gider. herkese sağlıklı dalışlar
@2000watt Büyük geçmiş olsun. Yazıyı okurken o anları yaşamış gibi oldum ve çok etkilendim. Dalış yaparken en çok korktuğum şeylerin başında geliyor tekne çarpması. Tekne kullanan şahıslar malesef dalış şamandırası konusunda bilinçsizler. Tekne ile giderken suda bir insan olabileceği akıllarının ucundan bile geçmiyor.
Bence sizin yaşadığınız bu vahim olay insanları bilinçlendirmek için bir vesile olmalı. Ben ilk müsait olduğum anda dalış şamandırası ile ilgili bilgilendirici görseller hazırlayacağım. Zıpkın Avı Türkiye Forum olarak internet ortamında her mecrada bu görselleri paylaşarak insanların dalış şamandırası ve daha önce yaşanan kazalar ile ilgili paylaşımlar yapacağım.
Görselleri hazırladıktan sonra forumda paylaşırım. El birliği ile sosyal medya üzerinde forum üyeleri olarak yoğun bir şekilde paylaşımlar yaparız. Bence çok etkili olur. Bu konu ile ilgili bir tekne sahibi bile bilinçlense belki bir arkadaşımızı kötü bir olaydan kurtarmış oluruz. Tekrardan geçmiş olsun. Bu kötü olayın dalış hayatınızı olumsuz etkilemesine izin vermeyin. Kazasız ve keyifli dalışlar dilerim.
Geçmiş olsun dilekleriniz için sağolun Buğra Bey.
Dediğiniz gibi amatör kaptanlık belgesi nasıl alıyorlar anlamıyorum. Halbuki sınavda çıkan sorulara bakmıştım, oldukça detaylı bilgi sahibi olmak gerekiyor..
Ama şimdilerde profesör olmak bile çok zor değil (!)
Geçmiş olsun dilekleriniz için sağolun Orçun Bey.
Dediğiniz gibi amatör kaptanlık belgesi nasıl alıyorlar anlamıyorum. Halbuki sınavda çıkan sorulara bakmıştım, oldukça detaylı bilgi sahibi olmak gerekiyor..
Ama şimdilerde profesör olmak bile çok zor değil (!)
Kışın bir balıkçı teknesi yarım metre yanımdan geçmişti, dipte de değildim, çok korkmuştum..O zamanlar henüz tebliğde şamandıra istenmemesine karşın alıp kullanmam gerektiğini düşünmüştüm. Ama açıkçası trafikte nasıl araba kullanıldığını düşününce işe yaramayabilir dedim kendi kendime. Yine de tedbir olarak aldım, ilk kullandığımda yaşadıklarım işte yazdığım gibi..
Ben açıkçası şaşırmadım ama zıpkınla veya tüple dalış yapan arkadaşlar bilsin diye böyle uzun uzun yazmaya çalıştım. Kimse ayrıcalıklı değil, hepimizin başına gelebilir. Benim daha vadem varmış, ucuz atlattım. Tabi tekne çarpması sonucu ölebilir veya ölmeyip sakat da kalabilirdim. Araba kazasından sonra boyundan aşağısı felçli 18 yaşında insanlar gördüm..
Onlar dikkat etmiyor, lütfen biz dalış yapanlar dikkat edebildiğimiz kadar edelim ve kendimizi korumaya çalışalım.
Allah herkese kazasız belasız dalışlar nasip etsin.
Geçmiş olsun dilekleriniz için sağolun Gökhan Bey.
Çok dikkat etmek istiyor ama öyle anlar oluyor ki insan ne motorun sesini duyabiliyor ne de hangi yönden geldiğini. Çok dikkat etmek isteyen bir durum.
Eskiden bu kadar çok tekne yoktu. Şimdi çok yaygınlaştı ve gerçektan kuralları bilmeden ya da önemsemeden tekne kullanıyor insanlar özellikle yaz aylarında. Bu umursamazlık aslında kendileri için de tehlikeli ama bilinçli değiller sanırım.
Allah herkese kazasız belasız dalışlar nasip etsin.
Can Bey, geçmiş olsun dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Dediğinize katılıyorum, tekne kullananlar dalış şamandırasının veya diğer işaretçilerin ne anlama geldiğini bilmiyorlar sanırım.Özellikle yazın amatör kaptanlık teknesiyle denizde gezintiye çıkanlar..
Evet ben de insanlar bilinçlensin istiyorum. Kimseye ayrıcalık yok, hele şimdi tekne sayısı çoğaldı, eskisinden çok daha fazla risk altındayız, hiç kimse bu tehlike başıma gelmez demesin. Allah korusun bu işin şakası yok..
Belki son tebliğde dalış şamandırasının şart koşulmasının bir nedeni de tekne sayısının ve dalıcıların sayısının artması ve böylece kazaların son yıllarda artmış olmasıdır. Süs olsun diye o maddeyi oraya eklemiş olamazlar diye düşünüyorum. Yaşanan kazalar bunu zorunlu kıldı sanırım.
"...Ben ilk müsait olduğum anda dalış şamandırası ile ilgili bilgilendirici görseller hazırlayacağım. Zıpkın Avı Türkiye Forum olarak internet ortamında her mecrada bu görselleri paylaşarak insanların dalış şamandırası ve daha önce yaşanan kazalar ile ilgili paylaşımlar yapacağım.
Görselleri hazırladıktan sonra forumda paylaşırım. El birliği ile sosyal medya üzerinde forum üyeleri olarak yoğun bir şekilde paylaşımlar yaparız. Bence çok etkili olur. Bu konu ile ilgili bir tekne sahibi bile bilinçlense belki bir arkadaşımızı kötü bir olaydan kurtarmış oluruz." (Alıntı)
Ama bilhassa tekne kullanıcılarının bilinçlenmesi için biz de elimizden geleni yapmalıyız, bu konuda size katılıyorum. Sosyal medya bu konuda çok önemli ve faydalı bir araç. Bu konuyu ihmal etmeyelim çünkü dediğim gibi dalıcı ve tekne sayısı son yıllarda arttı, dolayısıyla tehlike de arttı. Allah korusun, ne diyebilirim ki..
Bu kötü olay beni artık daha temkinli yaptı. Daha tedirgin bir şekilde dalış yapacağım artık. Bir de kışın kimse olmuyor, sadece bir kaç balıkçı teknesi oluyor, o zamanlarda dalış yapacağım anlaşılan. Ama yine de bu olayı unutmam mümkün değil.
Allah herkese kazasız belasız dalışlar nasip etsin.
Geçmiş olsun dilekleriniz için çok Sağolun Muhsin Bey.
Allah hepimize kazasız belasız dalışlar nasip etsin.
Yani herkesin yerini belirten işaretlere riayet edilse, alanlar daha belirgin olurdu zaten. Ayrıca bu balık ağları veya su altında kalmış misinalar da önemli konular.
Dalış bıçağınızı ihmal etmeyin. Su altında kolay ulaşılabilir ve keskin olsun.
Çok geçmiş olsun aynısı benim başıma bir kaç sene önce hem tekne hem şamandıralı.
Bir kaç hafta ara ile de tekne ve samandirasiz şekilde basima geldi. Daldigim mera 13-15m arası. Ne zaman dalış yapsam tekne meranin ortasındadır. Mavi beyaz alfa dalış bayrağıni asarım tekneye. Dalışa baslarim. Bir kac hafta önce capayi attım. 1-2 agason ardindan tekrar 3. Agason içi daldım teknenin diger tarafına geçtim. Bir arkadasimda beni görmüş (teknesi var. ) Teknem ile aram 15 metre var yok. Daldım aşağıda sinaritler cirit atıyor. Birisi tam yaklasiyor cirrrrrr bı ses nefeste kondüsyon ogun iyidi Allah'tan. Çok ağır haraketlerle yukarı doğru çıkmaya başladım pervaneyi gördüm tekneyi gördüm. Arkasından Allah dedim senin belanı versin. Yaaa dedi şimdi teknedeydin ne zaman geldin buraya diyor. Teknenin de dibindeyim.. ben teknede yoksam yaklasmayin diyorum uzaktan geçin gidin.
Bı ara yine aynı mera tekneden yine 20 metre uzaktayım bı tane zodyak bot pirrrr geçti bu 10 metre öteden geçti. Bir kac dalış yaptim. İçimde dedim kalmasın gidip adamı haşlayım dedim. @zencuk misafir ettiğim meranin açığında yakaladim adamı çıplak üstsüz gobekli arkası iki oturaklı bot. Adama dedim . İyi haber mi istersin kötü haber mi. Hayırdır dedi teknede dalış bayragi var ve az önce üzerimden geçiyordun dedim. Ben geçmedim dedi. Dedim bu tip bottan başka geçen olmadı. Kem kum etti dedim dikkat et bı daha bu şekilde uyarmam. Sende üzerinde botunla birlikte denizin dibini boylarsin diye. Yaaa kusura bakma falan dedim gecti kaç yaşında adamsın hapislerde çürüme diye.
Tekneli samadirali olay ise. Tekne ile gittiğim merada capayi attim. 15 -20 metre ileri samandirami attım tekne ile Samandıra arasında dalıyorum açıktayim bir tane tekne geldi. Şamandıranın dibine kadar şamandırayi almaya yeltendi ben çıktım sudan 4 kişi var teknede bastılar gittiler. O tekneyi de bir daha gormez oldum aynısını bir daha goreyim bu sefer maraz çıkacak.
Herkese tekne ehliyeti verirlerse olacağı o. Benim aldığım zamanda liman başkanlıklarındaki bu sistem yoktu. Alnimin akıyla calisip aldım ehliyetimi ama dalış bayraklari şamandıralar ile ilgili bir eğitim soz, konusu degil. Müfredata bence sokulmali..
Herkese tekrardan çok geçmiş olsun..bu spor tehlikeli samandirada olsa teknede olsa eğitim şart.
Sağlıcakla Dalin.
Geçmiş olsun dilekleriniz için çok teşekkür ederim Zencuk Bey.
Ve ayrıca size de çok geçmiş olsun.
Beni biraz tedirgin etti çünkü yine benzer bir tehlikeyle karşılaşmak söz konusu. Tekneleri iyi kullanmıyorlar..
Kışın denizde pek kimse yokken dalış yapacağım sanırım..
Geçmiş olsun dilekleriniz için çok sağolun Onur Bey.
Ve ayrıca size de çok geçmiş olsun.
Her şeyi özetlemişsiniz :"bu spor tehlikeli samandirada olsa teknede olsa eğitim şart. Herkese tekne ehliyeti verirlerse olacağı o. Benim aldığım zamanda liman başkanlıklarındaki bu sistem yoktu. Alnimin akıyla calisip aldım ehliyetimi ama dalış bayraklari şamandıralar ile ilgili bir eğitim söz, konusu degil. Müfredata bence sokulmali"
Her alanda eğitim şart. 21. yüzyılda üç tarafı denizlerle çevrili bir de Marmara gibi bir iç denizi olan bir kara parçasında yaşıyoruz ve denizde nasıl davranılacağı temel eğitimi müfredatta olmalı. Ve amatör kaptanlık ehliyeti hem kolay verilmemeli hem de daha sonrasında denetlenmeli.
Bir de zıpkınla dalış yapanları, halkın bir kısmı sevmiyor ve önemsemiyor gibi geldi bana. Nedir bu önyargılanın sebebi anlayamıyorum. Ama aklıma takıldı son zamanlarda. Kötü örnekler var ama bilinçli aklı başında bir sürü zıpkıncı var. Ve bildiğim kadarıyla bir federasyon da mevcut. Bu önyargılan, zıpkınla balık avlayan kişilere yönelik kaba, saygısız davranışların değiştirilmesi gerekli.
Tekrardan hepimize geçmiş olsun diyorum.
Allah cümlemize kazasız belasız dalışlar nasip etsin.
@2000watt Bende dahil olmak üzere aslında çok iyi bildiğimiz ama genelde atladığımız bir husus var. Uyumlu bir dalış arkadaşı; bir çok konuda en iyi ve etkili güvenlik önlemi bu bence. Çift olarak sıralı dalışla bir çok tehlike bertaraf edilmiş olur. Başta kendim olmak üzere tüm zıpkıncı arkadaşlara bir dalış arkadaşı edinmelerini tavsiye ediyorum.
İlker bey bugün dediğiniz dalış arkadaşı konusu aklımdan geçti. Sizin öneriniz bence çok yerinde bir yaklaşım. Ben bir "buddy" bulamadım burada maalesef. Gece dalış yapan mı ararsın, derine dalmayı marifet sanan mı ararsın..
Şimdilik böyle devam etmek daha bile emniyetli belki de(!)
@2000watt abi federasyon (TSSF) TURKİYE SU SPORLARİ FEDERASYONU var ama bizim zipkincilik ile ilgilenmiyor. Amatorsad var. Amatör su alti avcıları derneği. Oda başı boş kaldı diyebilirim. Bu spor icin gerekli resmi bir takım işler halledebilecek bir sosyal dernek,federasyon, yok. Facebook sayfaları var forum olarak biz varız.
Aslinda tanıtım için aklımda bir plan var.
Kalemi kuvvetli bir kaç arkadaş ile güzel bir metin yazıp. Uzuncana. Bir kaç kanala mail yada WhatsApp tan yollasak. Belki kısa bir süreliğine de olsa TV çıkma ihtimali olabilirm . YouTube boğazda çekim yapan zipkinciyi bile TV ye çıkarmışlardı. Adamin adını hatırlamıyorum.
Bu şekilde mesaj yolu ile ulasabilirsek belki nefesi kuvvetli (nefesi kuvvetli den kasıt akıcı konusmaya hakim) biri ile bir röportaj ayarlanabilir.
Samandıra, bayrak çeşitleri ile sunumlu kısasa olsa bir bilinçlendirme olabilir diye düşünüyorum
Herkese çok geçmiş olsun.
Onur bey, Amatorsad`dan haberim yoktu.. Ama 5/2 Sirküler`de (Tebliğ), bölüm 3 madde 8 ve alt 10. fıkrada aşağıdaki gibi yazıyor:
"Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından belirlenen Zıpkınla Balıkavı Milli Takım Aday Kadrosu, teknik heyet ve diğer dalış görevlilerine, yapacakları antrenman çalışmaları için kamp sezonunda sayı ve miktar limiti olmaksızın, Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde dalarak su ürünleri avcılığına izin verilebilir."
Yani zıpkınla balık avlamak spor olarak kabul edliyor ve milli takım kadrosu bile belirleniyor anladığım kadarıyla. (TSSF) TURKİYE SU SPORLARİ FEDERASYONU`nun bu konuyla ilgili olması gerekiyor mevzuat gereği.
Medyaya ulaşmak, sosyal medya ve sonrasında yaygın görsel medya yani TV`de konunun dile getirilmesi elbette çok önemli. Ama önce zıpkıncıların bir araya gelmesi gerekli diye düşünüyorum. Yani sosyal medyadan daha öte bir şey olmalı. Mesela İlçe Tarım Müdürlüklerinden "Amatör Balıkçılık Belgesi" almayı şimdiden sonra düşünüyorum. Biz dernek kursak desem bir sürü işlemi var, masrafı var, aidatı var sonra devamı gelmez muhtemelen. TSSF`den etkin şekilde faydalanmanın bir yolu olmalı diye düşünüyorum ama o konu hakkında bilgim yok, tanıdığım yok.
Bir de bu işler nasıl ki amatör kaptanlar için kısa bir kurs ve eğitim gerektiriyorsa, biz sıpkıncılar için de benzer bir düzenleme getirebilir. İlk başta itici de görünse, eğitimi alınır, daha sonra zıpkınla avcılık belgesi alınır. Bu belge önemlidir çünkü, hukuki sorumluluklar getirdiği gibi hukuki haklar da getirir ve haklarımızı korumamıza sağlar.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bu konuyu önemsemek gerekir diye düşünüyorum. Ve bana öyle geliyor ki bu spor çok yaygınlaşıyor ve yetkililer ister istemez ileriki yıllarda bir takım düzenlemeler yapmak zorunda kalacaklar. baksanıza, önceden fener yasağı yoktu, şamandıra gerekli değildi vs. Her şey değişiyor. En azından amatör balıkçı belgesi gibi, zıkpıncı belgesi bile ileride yönetmeliğe ek bir madde(ler) ile, belli bir mevzuata bağlanabilir.
Kazasız,belasız dalışlar diliyorum herkese.
Şamandıra bizim ülkede tehlikeli. Adam gelmeyecekse bile şamandırayı görünce bu neymiş diye almaya geliyor.
Başıma geldi. o günden beri şamandıra almadım dalışa giderken. Şamandırayı görüp ben dipte agaşondayken üzerimde durdu pancar motorlu bir ahşap tekne. Şamandıraya uzanmaya çalışırken yüzeye çıktım. napıyorsun diye sorunca "neymiş bu yeaa merak ettim" diye gevşek gevşek cevap verince zıpkını sıkasım gelmişti ağzına. balıkçıyım diye geçip hiçbir şeyden haberi olmayan iki ayaklı sığır bu zihniyet.
Ben bilerek şamandıraya doğru sürecek psikopat bile olabileceğinden endişeliyim. Gündelik TV ana haberlerinde öyle haberler izliyoruz ki..
@2000watt öncelikle çok geçmiş olsun ucuz atlatmışsınız. Ne yazıkki üç tarafı denizlerle çevrili ülkede denizcilik sadece milyonlar verip tekne almak yada kolay yoldan ADB (Amatör Denizci Belgesi) almakla olmuyor. 30 sene önce de Scuba da şamandıra kullanırdım şamandırayla bizi yukarı çekmeye çalışanda vardı ipi kesip şamndırayı çalanda 🙂 şimdi de değişen birşey yok neyazıkki şamandıra gören tekne sanki playstation oynuyorda şamandıranın üstinden geçerse bonus alacak. Şamandıralardaki Alpha Flag tüm dünyada aynı anlamı taşır "DIVER BELOW" altta dalgıç var uzak geç. TSSF nin eski bir eğitmeni olarak federasyonumuzda Zıpkınla Balık avı branşı 40 yıldır var ve en eski 2.branş. Spor ve sporcu hakları federasyon tarafından belirlenmiş ve korunmaktadır. Federasyon aynı zamanda CMAS tarafından düzenlenen dünya zıpkıla balık avı turnuvalarına sporcu yetiştitmekte ve göndermektedir.
Sonuç olarak Deniz ve denizcilik kültür işi ve neyazıkki biz bu kültürden toplum olarak nasibimizi alamadık ki zaten bu kültür öyle parayla pullada alınmıyor. Kazasız bol dalışlı günler dileklerimle...
Geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim Haktan Bey.
Ayrıca verdiğiniz bilgileri de çok önemli buluyorum.
"TSSF nin eski bir eğitmeni olarak federasyonumuzda Zıpkınla Balık avı branşı 40 yıldır var ve en eski 2.branş. Spor ve sporcu hakları federasyon tarafından belirlenmiş ve korunmaktadır. Federasyon aynı zamanda CMAS tarafından düzenlenen dünya zıpkıla balık avı turnuvalarına sporcu yetiştitmekte ve göndermektedir."
Yukarıda alıntıladığım yazınız önemli bence. Bu konuda bilgilenmek ve zıpkınla dalış yapanların haklarını korumak açısından federasyondan daha çok faydalanmak için önemli buluyorum
Ve dediğiniz gibi deniz ve denizcilik bir kültür işi, parayla pulla alınmıyor.
https://tssf.gov.tr/zipkinla-balik-avi/
https://www.cmas.org/spearfishing
Merak edenler ve ilgilenenler için federasyonun ve CMAS'ın linkini koyuyorum.
Verdiğiniz linkler için çok teşekkürler Haktan Bey.
@suyunaltindabiravci en doğrusunu yapıyorsunuz bende yıllardır bu yöntemi kullanırım
Herkese kazasız belasız dalislar.
Gerek Dalış samandiralari yada dalış işaretleri konusunda özel tekne sahipleri maalesef ki yeterli bilgiye sahip değiller. Bazen sosyal medya hesaplarından gerekse teknesi olup görüştüğüm arkadaşlarımla muhabbet arasında mavi beyaz alfa bayrağı yada kirmizi beyaz dalış bayrağı konusunda elimden geldiğince bilinclerdirmeye çalışıyorum zaman zaman sezon başlarken bayrakları resimlerini paylaşip teknesi olan arkadaşlarımızi etiketliyorum. Sonuçta bu arkadaşlarında benim tanımadığım teknesi olan arkadaslarida oluyor. Bir şekilde görseller yayılıyor. Ama kim ne kadar dikkat eder orası muamma.
Biraz daha etkileşim halinde olsak. Yada tanıdık bir spiker muhabir gibi medya üzerinde bir kamu spotu oluşturabilirsek. Bilinclendirmeyi daha fazla kişilere ulaştırabiliriyiz diye düşünüyorum.
YouTube üzerinde bazı kanallarda röportaj veren zıpkıncı camiasindan arkadaşlar görüyoruz. Bunlarda aralara bu bayrak yada tehlikeli olayları biraz araya sikistirdiklarinda bilinçlendirmeye katkı sağlayacagini düşünüyorum.
@dreamdiver abi merhabalar. Eski bir egitmen olarak size bir soru sormak istiyorum. TSSF bu konuda biraz çalışma yapabilir mi. Dalış bayragi ile ilgili Bilinçlendirme konularında kamu spotu olusturabilir mi.
Biraz uzun oldu.
Sağlıcakla Dalin...
Spearfishingturkey ailesi ;
@onr6nkoc tabiki olabilir TSSF her yıl birsürü poster hazırlayıp plajlara dalış okullarına dağıtıyor. Mesela bu yıl ve geçen yıl Aslanbalığı, Balonbalığı ve son olarak yakalarsa sokar adı altında denizanası posterleri hazırladı ben federasyon başkanımıza bir mail atayım gelecek sezon için... Halihazır da zaten aktif federasyon eğitmen ve rehber balıkadamıyım.
sanırım bir arge çalışması yapmak lazım, yazıyı okuyunca aklıma keşke şamandıraya 50 m yaklaşan bi tekne olduğunda uyarı atışı bir sistem olsa, eğer yine farketmezse 25 m kala da tekneyi patlatsa mesela, sorumsuz insanlara tahammülüm kalmadı artık maalesef. çok geçmiş olsun.
Çeşitli uyarı sistemleri kurulabilir..
Ama sonuç değişmez, uyarı yapan şamandıranın üstüne daha hızlı sürenler çıkar 🙂
Senelerce elektrik işleriyle uğraştım, taşıdığı elektrik hattında enerji olduğunu bile bile bağlantı yapmak için direğe çıkarılan ve ölen insanlar gördüm. Trafikte kırmızı ışıkta duruyoruz diye bir şekilde acelesi olduğuna kanaat etmiş arkadaki bir araç sürücüsünün korna çalmasını hepimiz yaşamışısızdır.
Biraz karamsar oldu ama açıkçası ben maalesef ülkemizde insan hayatının ucuz olduğunu sanıyorum... Rahmetli Kemal Sunal`ın "Yüz Numaralı Adam" filmindeki bir repliğindeki gibi: "herkes bir diğerine kazık atmaya çalışıyor, sonra birisinin canı yanınca basıyor yaygarı. Herkes bir diğerinin hakkına hukukuna saygı duysa bunlar olmaz."
Kurallara uyulsa elbette her şey çok daha iyi olur.
Merhaba.. dalış şamandırası ile ilgili araştırma yaparken bu siteye denk geldim ve bu konuya odaklandım. konuyu baştan sona kadar okudum.. dalış şamandırası idare tarafından zorunlu tutuluyorsa bunun bir kanuni düzenlemesi vardır diye düşünüyordum fakat bana bu konu altında hiçbir arkadaşın şamandıra ile dalış yapılan yere belli bir mesafe yaklaşılmasının kanuni cezasının olup olmadığı ile ilgili yorum yapmamış olması garip geldi. Sanırım tekne kullanıcıları nın dalış bölgesinin işaretlendiği bölgeye belli bir mesafeden fazla yaklaşmasının cezasının olup olmadığını cimer vasıtası ile ilgili bakalığa sormak gerekli. sonuçta artık nerdeyse tüm deniz araçları liman kayıtlı. Bu şekilde hayatımızı tehlikeye atanların cezasız kalmaması gerekli..
Belki amatör kaptanlık belgesi olan birisi konuyla ilgili bilgi verebilir.
Samadirasiz dalisin günümüzde cezası var. Normal şartlarda dalış Samandırasi olan bir yere 200m.den fazla yaklaşmak tebliğlere göre yasak. Ama kanuna uyan yok. Emniyet kemeri takmamanin bile cezası var şehir içindeki trafikte fakat iş deniz olunca biraz sıkıntılarımız. Var. ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili. Sadece kendi başına bir deniz bakanlığı olması şart. Sahil güvenlik her yere yetişemez her yerde sahil güvenlik yok falan yapılan çalışmalar var her limana 1 sahil güvenlik botu konulacak gibi. Ama ne kadar etkili olur onu bilemem. Samandırasiz dalış yapana sahil güvenlik ceza kesiyor. Ama şamandıranın dibinden geçen tekneye bir cezai uygulama maalesef söz konusu degil.ezilen yine en alt tabaka. Sağlıcakla Dalin
.
"Normal şartlarda dalış Samandırasi olan bir yere 200m.den fazla yaklaşmak tebliğlere göre yasak. "
Bunu bilmiyordum. Hangi yönetmelikten bulabiliriz ?