Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz
Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.
Bir çoğunuz yıllardır dalış yapan tecrübeli kisilerainiz fakat fener konusunda benim çok kafam karışık.
Nedeni taş altı avı yapmak istememem.evet süper tecrübem yok inanılmaz dalışlar yapamıyorum hatta tecrübem bile yok ama sanki taş altı avı balığı avlamak garip geldi ilk başta.sebebi zaten hayvan bir sebeple saklanmış yada saklanıyor yada orada yuvası var içine girip onu avlamak avcılık iç gudusunun ağır basması illa onu almak biraz mantığında yatmadı.
Hani evine zorla girip canını almak gibi hiç şansı yokmuş gibi geldiği için belkide.(yanlış düşünüyor olabilirim)
Bu sebeble hiç fener bakmadim ve ihtiyacim olmayacagini düşündüm.fakat bu aralar yapılan canlı yayınlarda fenerlerin bazı aksilik yasanicagi durumlardada kullanıldığını öğrendim.
Gel gelelim benim sorum;
Fener gerçekten bıçak gibi olmazsa olmaz bir aksesuar mıdır ?
İlla alınmadı kıtadan yapilan(benim için) her dalış için yanımda olması gerekir mi)
Evet mutlaka alınması lazım.derseniz çok büyük olmayan orta fiyatlı bir öneriniz varmıdır?
Bu olaylar senelerdir konuşulur işin ustasıda acemiside kullanır feneri evet yasakmı yasak ihtiyaçmı evet ağaşoncu için değil ama taş altı av yapan herkes kullnır ...Şakası bir yana ben fener kullanıyorum eğitimli donanımlı dalış yapan biri azda olsa taş altı ile mücadele ediyor kendini bilen avcı elinde tüple dalma imkanıda olsa dalmaz,bu yetişmeyle kültürle alakalı yani buna bağlı bir durum amaç taş altı avını yapan avcı taşın altındaki balığı net görmesi çin kullanır küçük balık varsa atmaz balık atışı net değilse yani attı vurdu ama alamayacak durumda ise atmaz olay budur taş altı serbesttir zira taş altı üstü yanımı avını denetleyecek bir kurum yok elde zıpkın var dalıyorsunuz karar mekanizması sizsiniz ben çok küçük balıklara atmıyorum beni cezalar değil doğayı seven yanım engelliyor.Her zıpkıncının yanına memur koyamazsınız .Siz kendinizi nasıl rahat iyi huzurlu hissediyorsanız öyle davranın.Yanlışlıkla ufak balığa attınız üzülüyorsanız siz avcısınızdır diğer türlü bohçacı derler yada başka bişi benim yönümden olay budur .İnsan belli seviyeye gelince ihtiyaçları zaten farklılaşıyor bende ağaşon yapsam balık çağırıcı alırım fener almam şiş kakıcıda almam smoth elbise alırım jarse yerine hemen malzemelerim değişir yani olay bundan ibaret .
Ben genellikle feneri akşam suyunda yanımda bulundurmaya gayret ediyorum, suda kullanma ihtiyacı duymuyorum fakat geri dönüşte bazen karanlığa kalıp yürümek durumunda kalıyorum ve hayvanlarin attığı camlara basmamak için Fener lazım oluyor.
Ben Fener kullanıyorum Scuba'dan gelen alışkanlık. Dalış benim için sadece avdan ibaret değil, görsel bir olay, dinginlik, huzur meditasyon. Çoğu zaman av yapmasam da sadece seyretmek, taş altlarına bakmak yada kondisyon için apnea yapıyorum ve taş altları, mağaralar kovuklar en sevdiğim yerler, gizemli, sürprizli ve fenerde buna olanak sağlıyor. İş yasaklara gelince bence bu yasakları dalmasını bilmeyen ve sualtından bihaber bürokratlar koyuyor. Dipleri ağlarla, trollerle, mahvetmek, irili ufaklı balıkları avlamak yuvaları dağıtmak, derin su dejarjı altında güya arıtılmış kanalizasyon sularını denize döküp deniz hayatını mahvetmek serbest. Fenerle yakalanırsanız cezası var hatta malzemelerinizi ticari avcılık adı altında müsadere edebilirler. Böyle bir durumda bırakın zıpkını feneri dipte, nasıl olsa sahil güvenlik inip bakabilecek değil.
Kanunen yasak olduğu açıkça belirtilmiş, ama çoğu kişi kullanıyor (ben de dahilim) Taş altı av yapmaktan nefret etsem de %90 dalışta yanıma alıyorum. Taş altında 2498672056722439580 tane balık vuracağıma agaşonda 1 tane güzel balığı tercih ederim. Taş altı benim için "bari boş çıkmayayım" avı.
Bıçak gibi güvenlik açısından zorunlu olmasa da bence faydaları var. Akşam suyu sonrası kıyıya giderken ya da sahilde gerekli olabiliyor. Daldığım meralarda dönüşte çok oyalandığım için suda görüşün çok zayıf olduğu gün batımı saatlerine kaldığım oldu. Fener dönüş yolunda çok iş gördü (kıyıya sıfır ağ atan vatandaşların ağlarının arasından yolumu bulmuştum)
Diğer bir örnek de (yaşanmış bir örnek) dalışta kendini kötü hisseden zıpkıncı fenalaşma derecesine gelmek üzereyken kayalara çıkıyor ve hatta nefes almakta çok zorlandığı için bıçakla elbisenin üst kısmını boydan boya kesiyor . Biraz bekleyip kendini toplayınca açıktan geçen bir balıkçı teknesine fenerini doğrultup sallayarak ışık ile dikkat çekmeye çalışıyor. Bu arada bu olay gündüz gerçekleşiyor gece değil. Balıkçı teknesi de fark edip kayalarda bitkin halde yatan zıpkıncıyı sahile götürüyor. çok ekstrem bir örnek olsa da iş görmüş.
Taşımak hamallık, çat çut çarpıp ses çıkarabiliyor ama yine de taşımakta fayda var diye düşünüyorum şahsen. Ama yasak olduğu için denk gelir de bir resmi görevli görürse güvenlik amaçlı taşındığı nasıl anlatılır ya da anlatılabilir mi? pek sanmıyorum 🙂
Fener gece dalışı yasak olduğundan yasaktır. Makul ölçülerde kalem pille çalışan fenerlere bir şey dediklerini sanmam ama akşam suyunda elinde koca bir fenerle yakalarsa geceye kalacağını bildiği için keseler cezayı. Belki gece dalışı cezasını o gün kesemese de Fener cezasını uygular.
ben küçük bir tane kullanıyorum, sonuçta her delikte balık var. Daha geçenlerde baktım koca bir elektrikli vatoz. Fener olmasa vuracaksın yenir balık diye.
fenerle balığın boyunu enini de görürsün. Fenersiz zaten kovuğun içini görmen mümkün değil.
Ha ben her türlü etik olacağım, devletin pekte düşünmeden ( gece yasaksa fenerde yasak kardeşim) koyduğu kurallara uyarım diyorsa kesin yasak olmayan güneşi kullanabilirsin.
Bir tane güzel cips yersin bu cips paketinin içindeki parlak yüzeyden güzel pürüzsüz bir parça kesip ehliyet kaplayan arkadaşlara gidip ehliyet gibi kaplatırsın. Kırılmaz bir aynan olur bunu kovuğa indiğinde güneşi içeri yansıtacak açıda tutar balığı görürsün ama balığı gördüğün gibi atış yapma lüksün olmaz. Başına beynine denk getirme lüksün olmaz. Kilo tahmini bile yapamazsın. Ezbere, karambole atarsın.
Fenerle dalıp her taşın altına bakmam taş altı avı yapmam ancak aşağıda koca bir balığın taşın altına girdiğini görürseniz, fenersiz kalmak pişmanlıktır. Belki de hayatınız trofesini o taşın altında vuracaksınız.
Bildiği kadarıyla fenerle dalmak hatta şamandırada vb. yanınızda taşımak dahi yasak. Ben yuvaya giren balığa dokunmam, taş altına nadiren sargoz vb için bakarım girdiğini gördüysem. Fener hiç taşımadım bir fenerim var arabada durur gece lazım olur diye 🙂 Bırakalım da yuvaya kayaya giren balık orada kalsın üresin çoğalsıncinsi ne olursa olsun. Özellikle Orfozlar dokunulmaması gereken hayvanlar Aslan balığını sadece onların yediğini gördüm bir videoda tabi kayıtan sonra tükürmediyse 😀 Bir dalışımda ahtapotun birisi bir kayanın altına girdi deliğin önündeki taşlarıda tuttu kollarıyla deliği kapattı benden kaçmak saklanmak için o gün bu gündür ahtapotta avlamıyorum. Biz onlardan her açıdan daha avantajlıyız bir de merhametimiz var ki sıkça kullanmalıyız.
Yasak hale getirilmesi kötü oldu çünkü orfoz vurmak istemeyen için ayırt etmesi zor olacak. Genelde boş av olunca taş altına bakar en azından kiloluk kikla bulurum derdim olurdu bazen de kiloluk orfozlarla karşılaşmadım değil, selam verip geçtik ama şimdi emin olmadan atışta yapabiliriz.
Bu soruyu ben sormusum ama ben fener aldım. 1 kere kullandım. lazim mi aslinda lazımmış cunki gündüzde avlanilsa mağara içleri karanlık.
Ama cookk gereklimi yani eh işte ama uygun fiyatlı olunca kaçırmadım aldım fiyatlar zaten almış başını gidiyor.