Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Atış yaparken balığa nasıl yaklaşmam gerekir?

7 Mesajlar
4 Üyeler
5 Beğeniler
662 Görüntüleme
Mesajlar: 5
Konuyu Başlatan
(@emintp)
Yeni Üye
Katılım : 2 ay önce

Bu forumda olduğum gibi zıpkıncılıkta da yeniyim. Tüm abilerime ablalarıma selamlarımı saygılarımı sunuyorum. Yeni olduğum için amcam rehberliğinde AS Sniper marka 60 lık zıpkın almıştım yaklaşık 1 hafta önce. Bu sabah ilk defa dalış yaptım. Daha önce birçok dalış videosu izlemiştim, gördüklerini uygulamaya çalıştım ama o kadar da kolay olmadı. Denizde çok fazla balık yoktu olanlar da yavruydu zaten onlara dokunmadım. Karışma birkaç tane büyük balık çıktı (ismini unuttum ama yenebilir olduğunu biliyorum) zıpkınla yavaşça yaklaştım tetiğe bastım ama başaramadım. Zaten ilk seferimde hemen yakalamayı beklemiyordum ama hâlâ balıklara zıpkın ile nasıl yaklaşmam gerektiğini, onlara nasıl davranmam gerektiğini bilmiyorum. Bildiklerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Tekrardan Saygılar.

Yanıt
6 Adet Yanıt Var
2 Adet Yanıt Var
Alper
(@alper-aykan)
Katılım : 3 sene önce

Üye Palazı
Mesajlar: 212

@emintp Selamlar.Öncelikle size tavsiyem,bu sporu yapmaya devam etmeyi düşünüyorsanız zıpkınınızı değiştirip 90’lık bir zıpkın almanız.Hangi bölgede dalıyorsunuz?Nasıl davranmanız gerektiğine gelince,kesinlikle dalışlarınızı artırıp edineceğiniz tecrübelerle kendinize bir stil oluşturabilirsiniz.Sürekli aynı merada dalmayı düşünüyorsanız,meranın şekli ve balık popülasyonu hakkında kısa sürede bilgi sahibi olacaksınız.Direk popülasyonun yoğun olduğu bölgeden değil daha açığından meraya yüzmeye başlayın.Nefes alış verişleriniz çok sakin,palet vuruşlarınız neredeyse yok gibi olsun meraya geldiğinizde.Her kayanın arkasına dolanmada her an bir balık çıkacak gibi acemi olduğunuz için zıpkınınız ileri doğru bakıyor olsun.Olur olmaz balıklara sıkıp meradaki karşılaşabileceğiniz daha büyük balıkları ürkütmeyin derim.Arada bir agaşon tekniğiniz geliştirme adına ufak tefek biraz daha açıkta dalışlar yapıp vücudunuzun tepkilerini öğrenebilir,ilerleyen zamanda daha bilinçli agaşon dalışları gerçekleştirebilirsiniz.Dönüşe yakın baktın hala bir şey yok baskın türü av stiline geçip eve boş dönmeme adına Sokar,sargoz,kefal vb gibi balıkları vurabilirsiniz.Bu stildede kayalardan tutunarak neredeyse hiç palet vurmadan yavaş yavaş süzülerek ve zıpkınınız yine ileri durumda heran atışa hazır vaziyette avlanabilirsiniz.Hemen karamsarlığa kapılmayın,sosyal medyada izlediğiniz trofe avları sizi dolduruşa getirmesin.Kara kıyı avında o tür trofelerle karşılaşmanız mucize gibi bir şey zaten.Bunlara odaklanmadan ziyade av stiliniz geliştirmeye ve meralarınızı tanımaya yönelik çalışmalarınız sizi tecrübeli bir avcı yapmaya doğru götürecektir.Dalın sağlıcakla

Yanıt
(@emintp)
Katılım : 2 ay önce

Yeni Üye
Mesajlar: 5

@alper-aykan tavsiyeleriniz için çok ama çok teşekkür ederim 🙂

Yanıt
ONR6NKOC
Mesajlar: 1386
Forum Yönetimi
(@onr6nkoc)
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir....
Katılım : 5 sene önce

Merhaba . Hangi denizde daliyorsunuz bunu yazarsanız avlayacağınız balık türüne göre avlanma tavsiyeleri verebiliriz

Yanıt
1 Yanıt
(@emintp)
Katılım : 2 ay önce

Yeni Üye
Mesajlar: 5

@onr6nkoc Biraz geç bir yanıt oldu kusura bakmayın. Ben şu an akdeniz bölgesindeyim. Antalya-Mersin arası denizlerde dalıyorum.

Yanıt
ONR6NKOC
Mesajlar: 1386
Forum Yönetimi
(@onr6nkoc)
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir....
Katılım : 5 sene önce

Bazı türleri  levrek minekop ( kötek halili, granyoz)  gibi balıkları agason ile avlayabilirsin. Sargos gibi balıklarında baskın yada agason ile avlaya bilirsin.  Torik palamut  kofana vb. Balıkları örümcek tekniği ile  avlayabilirsin sağlıcakla dal.

Yanıt
ahtapot
Mesajlar: 6
(@ahtapot)
Yeni Üye
Katılım : 1 ay önce

60 lık zıpkın çift lastik olsun etkili menzili 1.5 -2 metredir menzili iyi hesaplayıp asssasin gibi balığa yaklaşman  yada kendine cezbetmen gerek. balık menziline girdimi  kısa zıpkının avantajı iyi nişan alırsan  manevra yapsa bile vurursun. ve kısa zıpkında biraz  kalın lastik sana kas yaptırır (yan etkisi yüzük çatlatır)  sonrasında pamuk çekiyor gibi çekersin  ( eldiven mutlaka kullan,   kullanmıyorsan  lastik gererken çok dikkatli ol parmaklarını parçalama. Metal palamut  gererken lastiğin sertplastik kısmından kıvırarak tutarsan kolay kolay kaçırmazsın ama yinede eldiven kullan.  dibe dalar tutunurum dalış süremi uzatırım diyorsan lazım.

aktif 60 lık zıpkın kullanan biri olarak 60 lıkla çok güzel balık alınıyor ama trofe avlar imkansız denecek kadar zor özellikle görüş netliğinin  fazla olduğu yerlerde  kamuflajında yoksa 4-5 metre en fazla yaklaşıyor.  hedef balığın kefal gibi gezgin balıklarsa  bulunduğun kıyı özelliğine göre sabah  gün doğumuna güneye akşam gün batımın   ve kuzeye yüzer genelde  gün batımı ve gün doğumu   ilk 3 saat ve son 3 saat   balıklar toplaşıp uyuklama mekanlarına gidebilir,  özellikle gündüz üçlü beşli gezen kefaller akşama doğru büyük sürüler haline gezebilir bölgeden bölgeye değişebilir.  Bu arada önemli deniz dalgalı geçtiyse  kefal sürüsü 5-10 metre arası   deniz durgun geçtiyse 2-5metre arası  geziyorlar benim bölgemde öyle hava durumuna göre derinlikte sürü ararsın.  sürü geldiği zaman emin ol kendini markete girmiş raftan çikolata gofret seçiyor gibi hissedersin 😀 ani hareketler yapmadıkça  1-2 metre çevrenden geçip giderler. 60 lık zıpkının nişan alma çevirme avantajıyla  istediğine yavaşça yönelip vurursun ve  ani hareket yapmazsan  balıklar  yine kaçmaz ne oluyor diye bakınır  hatta dibine kadar girerler. tabi balığı dizgiye alana kadar  uzaklaşırlar sorun değil  gittikleri yöne yetişip takip yapıp gene alabilirsin takip yaparken  yeterki paletle fazla gürültü yapma.  sürü çok derine kaçıyorsa kule dalışıyla   içlerine girip alma şansın gene var yetişip sürüyü dağıtırsan gittikleri yöne ilerleyip 5 dakika beklersin onlar tekrar toplanıp önünden geçebilir.

Başka bir yöntem su yüzeyinde uzun süre hareketsiz beklemek ki  seni dışardan öldü zannedebilirler ama meradaki balıklar alışınca kaçmamaya başlıyor ahtapot varsa kendini gösteriyor taş altı balıklar çıkıp yemlenmeye başlıyor seni oranın parçası gibi gördükleri anda işin kolaylaşıyor.(2 metreye kadar taşlık yosunluk bölge için)

Başka bir yöntem kule dalışı 5-15m su netliğine göre yosunların yada kayaların kenarında balıklar uyuklayabiliyor yüzeyden bakıyorsun yukardan dik daldığınzaman seni görmüyorlar (balığın üzerindeyken balık hafif yan duruyorsa sizi görmüştür:) )  kör noktalarından  1-2 metre dibine kadar girebilirsin ıskalama ihtimali olmasın diyorsan 3 lü çatal (balığı genelde parçalıyor), 3  ayak (hızı çok yavaşlatıyor ayak açıları penseyele daraltırsan harika ,) ) balığı vurup çıkıyorsun. 5 metreden sığ  suda balık her türlü gelirken görüyor ve temkinli oluyor.

Yeni başlıyorsun tek başına katiyen dalma mutlaka yanında birisi olsun ve dalış yapmaya alışma sürecinde nefes  egzersileri  yaparak diyafram açarak  nefes tutma süreni attırabilirsin

serbest dalış video antrenmanlarına bakabilirsin diyafram nasıl açıyorlar.

10 saniyede bir nefes al ver  sonra bunu   alıştıkça 5 er saniyelerle attırmaya çalış ama 1 dakikayı geçmemesi önenli  1 dakikadan uzun  nefes tutabilirmiyim diyorsan iyice soluklanıp hücrelerini oksijene doyurursan emin ol   zor olmaz. 4 dakika 43 saniye karada nefes tutabilsemde denizde hiçbir zaman okadar zorlamadım 1.5-2 dakikanın üzerine çıkmadım.

Bu sezon denizden yarım kilo kurşun ve misina çıkardım. Yalnız başına dalma suda başına kötü şeylerde gelebilir şamandıra olmasına rağmen üzerinden tekneyle geçebiliyorlar. misina ve kancaya takılmak  ve balıklara dalıp denizde uzun süre kalıp  hipotermide olabilirsin böbrekleri üşütüp daha büyük soruna yol açabilirsin su sıcaklığına göre yüzme sürene dikkat et.

sadece zıpkınla yapabileceklerin bukadar agaşona yatayım diyorsan   ekipmanları tamamlamadan  olmaz.

Yanıt
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account