Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz
Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.
ZIPKINLA BALIK AVI İÇİN DALIŞ ELBİSESİ SEÇİMİ
Herkese merhaba. Bu yazımda zıpkınla balık avı yapabilmek için kullanılması gerekn en önemli malzemelerden birisi olan dalış elbisesleri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelikle belirtmek isterim ki, kendim uygulamadığım hiçbir konuya yazılarımda yer vermiyorum. Yazılarımda anlattığım tüm detaylar bizzat yaşayarak tecrübe ettiğim, deneme yanılma yoluyla öğrendiğim ya da güvenilir kaynaklardan araştırarak edindiğim bilgilerden oluşmaktadır.
Eğer zıpkınla balık avına yeni başlıyorsanız Forumdaki Serbest Dalış ve Zıpkın Avı Malzemeleri bölümünde diğer zıpkın avı malzemeleri ile ilgili faydalı bilgiler bulabilirsiniz. Ayrıca Zıpkınla Balık Avı Nasıl Başlanır? konulu yazıya göz atmayı unutmayın.
Serbest dalış ve zıpkınla balık avı için gerekli en önemli malzemelerin başında Dalış Elbisesi seçimi geliyor. Bu yazımızda, zıpkınla balık avı için en uygun elbise olan neopren malzemeden üretilmiş ıslak elbise (wet suit) türündeki elbiseler olacaktır.
Dalış Elbisesi Vücut Isısını Korur ve Üşümeyi Engeller
Bu tip elbiseler suya ilk girdiğinizde vücudumuz ve elbise arasına bir miktar su alır. Elbise vücuda tam oturduysa, su sirkülasyonu olmayacağından, elbise içerisine hapis olan suyu vücut ısımız sayesinde ısıtmış oluruz. Bu şekilde deniz suyunun soğuk etkisini yok etmiş oluruz. Denizdeyken insan vücudu karada olduğundan 25 kat daha hızlı ısı kaybeder. Uygun bir dalış elbisesi seçilmediği takdirde, dalış yapanlar için tehlikeli bir durum olan hipotermi ortaya çıkabilir.
Hipotermi : Normal vücut sıcaklığının, 35 °C’nin altına düşmesi halinde meydana gelen şok durumudur. Vücut ısısının korunması hayati bir öneme sahiptir. Yaz mevsimi bile olsa su sıcaklığı düşük bölgelerde dalış yapacak kişilerin uygun kalınlıkta elbise kullanmaları gerekmektedir.
Dalış Elbisesi Vücudunuzu Dış Etkenlere Karşı Korur
Zıpkınla balık avı yaparken kayalara ya da deniz canlılarına temas edebiliriz. Zehirli bir deniz anasının bacağınıza yapıştığını hayal edin. Bunun haricinde deniz kabukları, kaya parçalarına sürtünmek ufak yaralanmalara sebebiyet verebilir. Dalış elbisesi bizi bu tip olaylardan koruyan önemli bir malzemedir. Ayrıca güneşin zararlı etkilerinden korunmamızı da sağladığı unutulmamalıdır.
Dalış elbisesi alırken bütçemizin elverdiği ölçüde en kaliteli markaları tercih etmeliyiz. Çünkü dalış elbisesi sürekli cildimize temas eder ve elbisenin yapımında kullanılan malzemelerin insan sağlığı açısından bazı etkileri olduğu aşikardır. İşin içine sağlık girdiğinde masraftan kaçınmamamız en doğrusu olacaktır. Çin den getirdikleri kalitesiz neopren kumaşlarla merdiven altı üretim yapan firmaların ürettikleri fiyat olarak uygun gibi görünen lakin sıkıntıları kullandıkça ortaya çıkan elbiselerden uzak durmakta fayda var.
Zıpkınla Balık Avı İçin Dalış Elbisesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Alt kısım (Pantolon) ve üst kısım (Gövde) olmak üzere iki parçadan oluşmalı.
- Dalış Elbisenin iç bölümü kaliteli neopren malzemeden üretilmiş olmalı. Piyasadaki en kaliteli markaları Yamamoto, Sheico,Daiwabo ve Heiwa dır. Elbise alırken kullanılan neopren markasına lütfen dikkat edelim.
- Dış kısmı kamuflaj desenli, uv. ışınlarına ve deniz tuzuna dayanıklı ve esnek bir kumaştan üretilmiş olmalı.
- Dalış Elbisesinin bedeni boy ve kilonuza uygun olmalı.
- Dalış yapacağınız mevsimdeki su sıcaklıklarını öğrenip, uygun kalınlıkta bir elbise seçilmelidir. Elbise kalınlıkları milimetre ölçüsüyle birbirinden ayrılır. Piyasada yazlık olarak 2mm-3mm kışlık olarak ise 5mm-7mm kalınlıkta elbiseler bulunmaktadır. Hangi kalınlıkta elbise kullanmanız gerektiğini Dalış Elbisesi Kalınlık Seçimi isimli yazımı okuyarak kolaylıkla belirleyebilirsiniz.
- Dalış elbiselerinde en çok yıpranan bölümler dirsekler ve bacaklarda dizden aşağıda kalan kısımlardır. Bu bölümlerde ekstra koruma parçaları bulunması kullanışlı olacaktır. Ancak bazı elbiselerde bu bölgeler esneme kabiliyetlerini yitirebilir. Bu durum elbiseyi giyip çıkartırken sizi zorlayabilir.
- Elbisenin dikişleri incelenmeli, el ile esneterek dikişlerin sağlamlığı kontrol edilmeli.
- Satıcıların ellerinde yıllarca beklemiş elbiseleri almayın. Alacağınız dalış elbisesi mümkünse yeni üretim yani taze olmalı.
Bu yazıda serbest dalış ve zıpkınla balık avı malzemelerinden dalış elbisesi ile ilgili önemli detaylara değinmiş olduk. Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen Zıpkın Avı Türkiye Forumu kişisel facebook sayfanızda ve üye olduğunuz gruplarda paylaşın. Böylelikle diğer zıpkıncı dostların forumdan haberdar olmasını sağlamış olursunuz.
Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
- Nefeslenme Teknikleri : https://www.spearfishingturkey.com/forum/nefeslenme-teknikleri/
- Agaşon Tekniği : https://www.spearfishingturkey.com/forum/agason-teknigi/
- Kulak Eşitleme : https://www.spearfishingturkey.com/forum/kulak-esitleme-teknikleri/
- Zıpkın Avı Mevzuatı (yasaklar-güncel para cezaları): https://www.spearfishingturkey.com/forum/zipkinci-mevzuati/
- Balık Türleri (resimli anlatımlar) : https://www.spearfishingturkey.com/forum/balik-cesitleri/
- Balık Tarfleri : https://www.spearfishingturkey.com/forum/balik-tarifleri/
- Zıpkın Seçimi : https://www.spearfishingturkey.com/forum/su-alti-tufekleri-zipkinlar-tum-markalar/
Klavyene saglik aslinda forumda yazilan bu tarz konular egitimin bir parcasi egitimde bunlarda var ancak zamanla bu teknikleri yasayarak ogreniyorsunuz tabi birazda para harcamaniz gerekiyor o yuzden her urunu herkesin alamayacagini var sayarak eksisi artisi ile hangi urun olursa olsun kullananlar tarafsiz yorumlarini ve tecrubelerini yazarsa o urunu yeni alacak kisilere yardimlari dokunur.Forum bu yuzden vardir paylasmak icin
..
Güzel yorumun için teşeklürler abi. İnsanlara faydalı olması için emek harcayıp bu yazıları hazırladım. İnşallah forum olarak ilerleyen zamanlarda güzel bir topluluk oluştururz
Ustacım hayırlı akşamlar yeni elbise alıcam ama boy 195 kilo 130 2 xl elbisede 195 e 110 kilo diyor 3 xl alsam sorun olurmu yomsa illa özel mi yaptırmalıyım
@nature-warior Elbise beden seçiminde kilo daha ağır basan bir kriter. Her elbise markasının kendi beden tablosu var. Bu tabloları inceleyip elbise bedeninizi belirleyebilirsiniz. Örnek olarak jakboeno elbiselerin tablosundaki en büyük beden XXXL (7) elbise bile 110-120 kg arasını gösteriyor.
Ben bu koşullarda (130 kg) için özel dikim elbise tercih etmenizi öneriyorum. Çünkü kilonuza göre standart bedenlerde bir elbise bulabilmek çok zor. Özellikle elbisenin üst bölümü sizi aşırı sıkar. Bir beden küçük elbise ile nefes alamazsınız. Dalış elbisesi kalınlıkları arttıkça esneme kabiliyetleri de azalır. İş içinden çıkılmaz bir hale gelir. İyi forumlar.
@gkhnkck1990 aramıza hoş geldiniz. Size bir nebze de olsa faydamız dokunduysa ne mutlu. Bilgi paylaşımı ve yardımlaşma amacıyla kurulan platformumuza üye olduğunuz ve yorum yazarak forum aktivitesine katkıda bulunduğunuz için ben teşekkür ederim. İyi forumlar
İyi günler, elinize emeğinize sağlık, yazdıklarınız çok bilgilendirici olmuş. Ben de yeni elbise almayı düşünüyorum ama beden bulmakta zorlanıyorum (şuana kadar hep sıcak yerlerde shorty ile daldım, shorty bedeni oluyordu). Boyum 1.65, 55-60 kilo arası gidip geliyorum. Bulabildiğim en küçük elbiselere beden tablosunda 62-68 kilo öneriliyor hep. Ne yapmamı önerirsiniz?
@ulugvarnali güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Emek ederek hazırlamış olduğum yazıların faydalı olması beni çok mutlu ediyor. Elbise için baktığınız tablo büyük ihtimalle Apnea Markasına ait. Diğer markaların beden tablolarına da göz atmanızı tavsiye ederim. Ben sizin için Jak Boeno Elbiseler için beden tablosunu paylaşıyorum.
Bu tablodaki en küçük XS beden elbise size tam olacaktır. Son olarak Dalış elbiselerinde 1-2 kg çok büyük farklar yaratmıyor. Eğer ufak farklılıklar olmasın elbise vücuduma tam olarak uygun olsun isterseniz beden ölçülerinize göre özel dikim elbise yaptırabilirsiniz. İyi forumlar
Merhaba aramıza hoşgeldiniz.
Kişiye özel ölçülerde elbise diken firmalar var. Onlardan da fikir ve fiyat alabilirsiniz..
Şahsen tecrubesizligim yüzünden aldığım elbise ile çok sıkıntı çektim ya bendeki de bir sorun vardı yada cozemedigim bir problem .
Ciddi anlamda elbise bin konforu ve suda batarliligi çok onemliymis.
Özel ölçü elbise diken firmalar var isim verniyim reklam olmasın ama bütçeniz ne bilmiyorum fakat ucuz ürüne kaçmayın almışken bir kere alın ve kafanız rahat etsin.
@fish hayır azaltmaz. Derinlik arttıkça kulak eşitleme gerekir
Üstadım, deniz suyu sıcaklığı kaça düşünce kışlık elbise giymek gerek?
Ya da şöyle genek bir değerlendirme var mıdır?
2mm şu dereceden sonra
3mm şu dereceden sonra
5-7 şu derecelerden sonra kullanılması gerekli/tavsiye gibi? Ben yeni başlıyorum bu spora.
İstanbulda oturuyorum. Ama yaz kış İstanbul ve Akdeniz de denize gidecem sanırım. O yüzden yaz-kış takımı hazırlıyorum.
Emeğinize sağlık/Teşekkürler
Aldığı elbise ince olan varsa elbise üstüne giyilen elbise var bende, sıfırdan farksız, uyguna vereceğim. İlgilenen varsa iletişime geçebilir.
@cpt_ka Daldığınız bölgeye göre değişir. İstanbul ve Akdeniz yazmışsınız, ikisi çok farklı su sıcaklığı olan bölgeler. Antalya'da yazın 5mm ile dalamazsınız ama İstanbul'da rahat bir dalış yapabilirsiniz. Genelleyecek olursak ortalamada yaz için 2.5-3.00 mm yazlık Jarse, kış içinse botla yada tekneyle gideceğinizi de düşünürsek 5.00-5.5 mm. Smooth elbise uygun olacaktır. Isının vücutta en hızlı kaybolduğu noktalar, en uç sinir noktası olan el ve ayaklar olduğu için bu elbiselere uygun çorap ve eldiven seçimi de önemlidir. İstanbul için kışlık 7mm.'de olabilir ama Antalya için gereksiz ve fazla ağırlık kullanmanıza yol açar.