Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Taş Hanisi (İzbir-Züber-Şeytan-Çakal)-Mottled grouper

6 Mesajlar
3 Üyeler
9 Reactions
13.9 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2737
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Taş Hanisi (Mycteroperca rubra)

taş hanisi şeytan çakal izbir züber
   Photo by Juan Andrés Fuentes Martínez
  • Bilimsel Adı : Mycteroperca rubra
  • Yöresel Adları : Züber, İzbir, Şeytan, Çakal, Çingene Kayası
  • İngilizce Adı : Mottled grouper

Deniz sevdalısı zıpkıncı dostlarım hepinize merhaba. Bu yazımda sizlere Taş Hanisi (İzbir-Züber-Çakal) balığı  ile ilgili tecrübelerimi ve yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim bilgileri aktarmaya çalışacağım. Yazı içerisinde bu balıktan İzbir olarak bahsedeceğim.

Öncelikle İzbir balığı ile ilgili önemli bir konuya değinmek istiyorum. Sosyal medya ve forumlarda İzbir (Züber-Çakal) balığı ile Orfoz balığının genellikle karıştırıldığını görüyorum. Forum içerisinde bu şekilde bir karışıklık yaşanmaması adına İzbir (Züber-Çakal) ve Orfoz balıklarını birbirlerinden nasıl ayırt edileceğini açıklamaya çalışacağım.

seytan züber izbir taş hanisi

Vücudu orfoz balığına göre daha uzun bir yapıya sahiptir. En belirgin özellikleri ; alt çenesi belirgin şekilde üst kısıma göre daha uzundur. Sivri bir çene yapısına sahiptir. Kuyruk uç kısımları çıkıntılı, kuyruk yüzeyi geniş ve içe doğru meyillidir. İzbir (Züber-Çakal) koyu renkli bir balıktır. Vücudunun geneline yayılmış halde beyaz lekeleri vardır. Bu lekeler canlı iken çok belirgindir ancak balık öldükten sonra kaybolurlar. Çok iri bireylerinde bu lekeler bulunmayabilir.

Orfoz balığının çene yapısı daha düzgün, kuyruk yuvarlak, vücut yapısı bakımından İzbir (Züber-Çakal) balığına göre daha ovaldir. Orfoz balığının vücudunda yeşilimsi, sarı lekeler vardır. Ayrıca vücudunun üst bölümü koyu alt bölümü (solungaç altı ve karın bölgesi) açık renktedir.

İZBİR-ZÜBER GENEL BİLGİLER

Ülkemizdeki yaşam alanı Akdeniz ve Ege Denizinin Güney kesimleridir. En yoğun olarak görüldüğü bölgemiz Doğu Akdeniz'dir. Çoğunlukla küçük gruplar halinde yaşarlar. Balık yoğunluğunun az olduğu yerlerde ayrıca iri bireylerin tek başına yaşadığı görülmektedir. İzbir (Züber) balıkları bilinenin aksine göç yapan bir türdür. Su sıcaklığı ve su akıntıları göç davranışlarını etkiler. Zamanlarının çoğunu yuva dışında avlanarak ya da dolaşarak geçirirler.

Mycteroperca Rubra

    Foto: Luis Sánchez Tocino

Avcı ve yırtıcı balıklardır. Ufak balık sürülerinde saldırarak av yaparlar. Hermafrodit bir türdür. Zıpkın avcıları arasında "şeytan,çakal" olarak adlandırılırlar. Bunun nedeni oldukça uyanık bir balık olmasıdır. Anormal bir durum sezinlediklerinde ani bir hareketle oradan uzaklaşırlar. Bu hareket esnasında çıkardıkları kuyruk sesi su altında oldukça duyulur seviyededir. Genellikle agaşon tekniği ile avlanırlar, yuva önlerinde bulunduğu zamanlarda baskın-kule tekniği ile, taş altlarında ise taş altı avı tekniği ile avlanabilirler.

AV YASAĞI VE LİMİTLER

Taş Hanisi-İzbir (Mycteroperca rubra) için yasal mevzuatta boy, adet ve zaman limiti yoktur. Günlük 5 kg olan avlanabilir balık miktarı dahilinde av yapılabilir.

Bir yazının daha sonuna geldik. Taş Hanisi-İzbir ile ilgili ekleme yapmak istediğiniz bir konu olursa konu altına yorum yapmayı ihmal etmeyin.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 24/10/2019 11:51
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

İki kere bu dayıyla karşılaştık birini sırt yüzgecinden vurdum ve kaçtı. Yaklaşık 3 kg falandı. 
birde 5 e yakın bir tanesine attım ama lastikle hemen hemen aynı hızla kaçtı. Nasıl kaçtı nereye girdi bilemedim bölge çok kayalık olduğundan bir kaç yakın sığabileceği kovuğa baktım ama yok. Bu arada ikisinide yakın denizde fakat 5 m lerde rastladım. İkiside yüzerken kuyruk aşağıda kafa yukarıda çapraz poz verdi. Kesinlikle 4-5 m suda böyle bir karşılaşma beklemediğiniz için atışta zorlanıyorsunuz. Zaten balık tetikte olduğu için doğru atış zor. 

 
Gönderildi : 29/07/2020 13:34
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2737
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@zek karşılaştığım en kurnaz balık türlerinden birisi. Özellikle zıpkıncısı bol merada yaşayan bireyler zıpkını ve zıpkıncıyı tanıyor. Benim de çok başarısız atışlarım oldu. Izgarasına bayılıyorum. Kurnaz olduğu kadar lezzetli de bir balık. Kısmetiniz bol olsun.

 
Gönderildi : 29/07/2020 13:59
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

@can Kurnazlığı tamam onu zaten ilk karşılaşmada anladım da. Çok hızlı. Cüsseden beklenmeyecek şekilde hızlı.

 
Gönderildi : 29/07/2020 15:02
Barracuda reacted
İlker İnal
(@devrencik)
Mesajlar: 130
Üye Palazı
 

Av modunda değilse muhtemelen etrafında dolaşacak, görüntü verecek fakat atış fırsatı vermeyecektir. Defalarca başarısız atışlarım oldu. Yan dururken belirli bir mesafeden sonra ne kadar iyi nişan alsanız da şiş ulaşmadan gitmiş oluyor. Dik atışlarda başarı şansı çok daha yüksek oluyor. Ama balık av modunda değilse insanı sinir sahibi yapar sadece.

 
Gönderildi : 13/02/2021 20:10
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2737
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @devrencik

Av modunda değilse muhtemelen etrafında dolaşacak, görüntü verecek fakat atış fırsatı vermeyecektir. Defalarca başarısız atışlarım oldu. Yan dururken belirli bir mesafeden sonra ne kadar iyi nişan alsanız da şiş ulaşmadan gitmiş oluyor. Dik atışlarda başarı şansı çok daha yüksek oluyor. Ama balık av modunda değilse insanı sinir sahibi yapar sadece.

Gerçekten çok güzel tespitler yapmışsın. Bu balıkla benim yıldızım hiç barışmadı 😀 Benim de bu mendirek avcılığından açık sulardaki meralara terfi etmem gerek ama bir türlü startı veremedim 🙂

 
Gönderildi : 14/02/2021 17:17
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account