Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz
Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.
DALIŞ VE AĞIRLIK AYARI PÜF NOKTALAR VE TAVSİYELER
Herkese merhaba bu yazıda zıpkınla balık avı yapabilmek için gerekli ve en önemli konulardan biri olan ideal ağırlık ayarı ile ilgili bazı püf noktalardan bahsedeceğim. Eğer zıpkınla balık avına yeni başlıyorsanız Dalış için neden kurşun ağırlık kullanmanız gerektiğini ve ağırlık ayarı yapabilmeniz için gerekli temel kavramları anlattığım İdeal Ağırlık Ayarı Temel Konular-Basınç ve Yüzerlik Kavramları isimli yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Ağırlık kemerini hazırlarken kaç kg kullanmanız gerektiğini kolay bir şekilde ayarlayabilmeniz için Zıpkın Avı Türkiye Forum olarak Ağırlık Hesabı Tablosunu oluşturduk. Aşağıdaki linkten bu tabloya ulaşabilir. Vücut ağırlığınızı ve kullandığınız elbisenin kalınlık bilgisini tabloya girerek değişik derinliklere göre kullanmanız gereken ortalama ağırlık miktarını otomatik olarak hesaplayabilirsiniz.
Ağırlık Ayarı Tablosu (Otomatik) : https://www.spearfishingturkey.com/zipkinla-balik-avi-agirlik-hesabi-uygulamasi/
Otomatik ağırlık hesabı tablosundan çıkan sonuçlar %100 doğru olmayabilir. Çünkü ideal ağırlık ayarı kişiden kişiye değişen bir konudur. Bu tabloda çıkan sonucu yorumlayarak kendinize özel ideal ağırlık ayarına nasıl ulaşabileceğinizi aşağıdaki linkten detaylı bir şekilde öğrenebilir ve size uygun ideal ağırlık ayarını kolaylıkla yapabilirsiniz.
Tablodan Çıkan Sonucu Kendinize Göre Uyarlayın : https://www.spearfishingturkey.com/forum/agirlik-ayari/zipkinla-balik-avi-icin-kac-kg-agirlik-takmak-gerekir
AĞIRLIK AYARI İYİ YAPILMIŞ BİR ZIPKINCININ ÖRNEK VİDEOSU
Ördek dalışı ve agaşon tekniğinin nasıl uygulandığını anlattığım bu videonun çekimlerinde bana yardımcı olan İbrahim Tağlar badime teşekkür ederim.
Videonun başında badimin su üzerinde palet vurmadan nasıl rahat bir şekilde nefeslendiğine dikkat edin! Dalış ağırlığı ayarlanırken üzerinde duracağımız belkide en önemli konu bu. Eğer yüzeyde normal nefes alıp verirken rahat bir şekilde su üzerinde kalamıyorsanız ağırlık azaltacaksınız!
AĞIRLIK AYARI İÇİN PÜF NOKTALAR VE TAVSİYELER
Yüzeyde İken Palet Vurmadan Nefeslenmek
İlk olarak tespit edilmesi gereken su üzerindeyken aşırı şekilde batmaya meyilli bir durumun var mı ? Eğer varsa batma eğilimini daha çok ciğerlerin doluyken mi? Yoksa boşken mi yaşıyorsun? Nefes alırken şnorkel den su kaçabilir. Bu durum batma eğiliminden mi kaynaklanıyor yoksa kafa pozisyonundan yada şnorkelin seviye ayarında mı problem var ? Belirlemeye çalış.
Zıpkınla balık avına yeni başlıyorsanız. Muhtemelen sığ suda denemeler yapmaya başlayacaksınız. 2-3 metre derinliklerde agaşon yapmaya çalışmak az ağırlıkla birlikte çileye dönüşür. Taşlara tutunmaya çalışırsın vücudun ve paletlerin havaya kalkar, tutunurken efor sarf edersin 30 saniyede nefesin tükenir. Yukarıdaki tabloda 5mm kıyafetle ve 0-8 metre derinlik için 10 kg ağırlık mı takman gerektiği yazıyor. Daha derine gitmemek kaydıyla ve çok sığ sularda deneme yapmak için 1-2 kilo fazla ağırlık takabilirsin.
Ciğerler vücudumuzun şamandırasıdır. Su üzerinde normal şekilde nefeslenirken ne yaparsan yap batıyorsan 1 kilo ağırlık azaltarak tekrar dene. Durum tekrar ederse 1 kilo daha. Bana kalırsa sığ su için ağırlık azaltmana gerek bile kalmayacak. Unutmaman gereken şey yüzeyde rahat bir şekilde nefeslenip dinlenerek, nabız atışlarını normale döndürebilmenin hayati bir öneme sahip olduğudur. Bundan asla taviz verme!
Dalış derinliğinin yarısından sonra dibe doğru palet vurmadan ağır bir düşüşe geçebilmek tercih edilen şeydir. Bu durum 8-10 metrelerde ya da daha derin dalışlarda gerçekleştirilebilir. 2-3-4 metrelerde agaşon için dipte rahat kalabilmeniz yeterli olacaktır.
Dipte rahat bir agaşon
Yüzeyde rahat bir şekilde nefeslenmeyi başaracak ağırlığı ayarladıktan sonra dipte agaşona yatarak deneme yapmaya başlayın. Dibe varınca rahat olmaya çalışın. Kendinizi kasmadan sanki yatağınızın üzerine yüz üstü uzanmışçasına kendinizi bırakın. Yeni başlayanlar dipteyken ilk başlarda bacak ve kalça kaslarını farkında olmadan sıkarlar. Bunu yapmayın! Dipte durmakta zorlanırsanız bir elinizle tutunacak bir yer bulun. Tutunmaktan kastım iki parmakla ve hafif bir güç uygulayarak tutunmaktır. Genellikle bir yerlerden tutunmak oldukça işe yarar. Kendinizi kasmadan, dizlerinizi kırmadan paletleriniz ve tüm vücudunuz dipte kalıyorsa sorun yok. Eğer ki bunlara rağmen paletler havaya kalkıyorsa işte size mükemmel bir tüyo
Kendinizi bir miktar ileri doğru itin. Taşa tutunduğunuz eli bırakmadan, vücudunuzu ileri doğru elinizin üzerinden kaydırın. El ve kemer birbirine yaklaşınca paletler havaya kalkmaz.
Tablodaki yazan ağırlık miktarına göre fazla ağırlık takmadan kemeri hazırladınız ve tüm bu anlattıklarıma rağmen dipte duramıyorum diyorsanız 1 kg ağırlık arttırın. Yukarıdaki tabloya ve dipte bekleme yaparken dikkat edilmesi gereken şeylere uygun davranırsanız. Büyük ihtimalle bu artış sizin için yeterli olacaktır.
DALIŞ AĞIRLIĞI AYARI YAPARKEN BUNLARA DİKKAT !
- Dalış derinliği arttıkça ağırlık miktarı azaltılmalıdır. Sığ suda avlanmak için ayarlanan ağırlık derin dalışlarda kullanılmamalıdır. Ben kemere takıp çıkarılabilen 2 adet 1 kg ağırlık yaptım. (Nasıl yaptığımı başka bir yazıda anlatacağım) Genellikle aynı merada avlanırım ve meramı iyi tanırım. Elbisem 5 mm ve iyi durumda. Kilom 105. Kemerimde genellikle 5 adet sabit 2kg ağırlık takılıdır. Toplamda 10 kg yapıyor. Eğer sığda ve özellikle kuma yatarak avlanacaksam (levrek-minekop vs.) tutunacak bir yer olmadığından kemerime takıp çıkartabileceğim 2 kilo fazladan ağırlık takıyorum. Böylelikle rahat agaşonlar yapıyorum. Yüzeyde iken nefeslenme problemi yaşamıyorum. Derinlik 9 metre civarına ulaşınca 1 kg ağırlığı çıkarıp şamandıram varsa şamandıraya yoksa daha sonra bulabileceğim bir yere bırakıyorum. Biraz daha derine gidince 1kg daha ağırlık atıyorum. Dalış yaptığım en derin nokta 14-15 metre civarı.
- Ağırlık ayarı kişinin fiziksel özelliklerine, elbise durumuna ve daha birçok detaya göre değişiklik gösterir. Tablolarda yazan ağırlıklar kimine fazla kimine az gelebilir. En ideal ağırlık ayarı deneme yanılma yöntemiyle bulunur.
- Uzun dalış süresi boyunca yaşanan sıvı kaybı (idrar-terleme) vurulan balıklar ki içinde trofe varsa daha vahim. Bir süre sonra yüzeyde durmak güçleşmeye başlar. Bu sebeple çok sığda oyalanmadan 0-10 metre aralığında avlanacaksanız 1 kg eksik ağırlıkla suya girmekte fayda var. Ya da benim yaptığım gibi tak çıkar ağırlık kullanacaksınız.
- Dalış elbisesi incelmekten bitap olmuş birisinin kullandığı ağırlığa göre ayar yapmayın yanılırsınız. 2-3 senelik bir elbise ile dalan bir dalgıç en az 1 kg az ağırlıkla dalış yapıyordur.
- Tecrübeli bir kişinin kullandığı ağırlık miktarı ile tecrübesiz birisinin kullandığı ağırlık bir olmaz. Bu sporun fiziksel olduğu kadar psikolojik bir yönü de var. Tecrübeli bir dalgıç su altında rahat olur, bu rahatlık ona daha az ağırlıklarla dipte güç harcamadan kalabilmeyi sağlar.
Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen Zıpkın Avı Türkiye Forumu kişisel facebook sayfanızda ve üye olduğunuz gruplarda paylaşın. Böylelikle diğer zıpkıncı dostların forumdan haberdar olmasını sağlamış olursunuz.
Forumdaki Faydalı Konu Başlıkları
- Nefeslenme Teknikleri : https://www.spearfishingturkey.com/forum/nefeslenme-teknikleri/
- Agaşon : https://www.spearfishingturkey.com/forum/agason-teknigi/
- Kulak Eşitleme : https://www.spearfishingturkey.com/forum/kulak-esitleme-teknikleri/
- Zıpkın Avı Mevzuatı (yasaklar-güncel para cezaları) : https://www.spearfishingturkey.com/forum/zipkinci-mevzuati/
- Balık Türleri (resimli anlatımlar) : https://www.spearfishingturkey.com/forum/balik-cesitleri/
- Balık Tarfleri : https://www.spearfishingturkey.com/forum/balik-tarifleri/
- Zıpkın Seçimi : https://www.spearfishingturkey.com/forum/su-alti-tufekleri-zipkinlar-tum-markalar/
Suda ,dik pozisyonda göz seviyesine kadar suya batıyor olmamız uygun ağırlıkta olduğumuzun bir göstergesi . Bazı kaynaklarda derin nefes aldığımızda diğerlerinde nefes verdiğimizde (Adam Stern) bu testi yapmamızı öneriyor. Banada nefes vererek uygulamak daha güvenli göründü. Bu konuda görüşleriniz nedir.
@ferat-caboglu padi freediver kursunda ağırlık ayarı için nefes verip dik durarak su seviyesini kontrol etmiştik.
Ciğerler tam dolu haldeyken yüzerlik daha fazla oluyor. Ancak derine indikçe hava hacmi azaldığından yüzerliğin de azaldığını hatırlarsak. (Her 10 metrede 1 atm basınç artıyor ve ciğer hacmi yarıya iniyor) Bu nedenle bence derin dalışlar için nefes vererek ağırlık kontrolü yapmak lazım (şahsi fikrim)
Eğer sığ su dalışı yapacaksak (0-5 m) için bence ciğer doluyken seviye-ağırlık kontrolü yapmalıyız. Çünkü aksi taktirde bence ağırlık az gelecek ve zıpkın avı için hayati bir konu olan rahat agaşon yapma imkanı olmayacaktır diye düşünüyorum.
Aslında en güzel ağırlık kontrolü değişik derinliklerde deneme yaparak ağırlık arttırıp-azaltarak tespit ettiğimiz ağırlık ayarı oluyor.
Serbest dalış (in-çık) ile zıpkınla balık avı için ağırlık gereksinimi bence aynı değil. Özellikle sığ su avlarında bu fark daha çok ortaya çıkıyor. Umarım tam olarak kendimi izah edebilmişimdir.
Keşke bu işin uzmanları facebook ortamlarından biraz kopabilse de oluşturmaya çalıştığımız sabit bilgi kaynağına (foruma) katkıda bulunabilseler.
Kara kıyı avları için bel ağırlığından ziyade ağırlık yeleği önerenler var. Siz ne düşünüyorsunuz hocam? Ağırlık dağılımı nasıl olmalı kara kıyı için? Yelek? Kemer? Ayak bileği?
@draunlu benimki sadece teceübem kadarıyla fikir beyanı olacak 🙂 hoca-eğitmen vb yeterlilikte değilim 😊 keşke hocalarımızı bu foruma çekebilsek, bize faydalı konular açsalar yazılar yazsalar. Sabit bir bilgi kaynağı yaratıp bizi biraz bilgilendirseler. Neyse konuya dönecek olursak
Ağırlığın vücuda olabildiğince dağıtılması gerektiği her yerde söylenir. Ancak ben bunu uygulamıyorum sadece ağırlık kemeri kullanıyorum. Ağırlık yeleği kullanımı konusunda malesef ben başarılı olamadım.
7 mm kıyafetle fazla ağırlık kullanmam gerektiğinde ağırlığı yelek ile kemer arasında dağıtmak istedim. Bu nedenle bence Türkiye nin en kullanışlı ve konforlu yeleğini satın aldım ama malesef yelek bana resmen bir işkence oldu. Ağırlık yeleği ile bir türlü rahat edemedim. Zaten çok sığ sularda avlanmadığımdan dolayı yeleği 2-3 dalıştan sonra sattım.
Bilek ağırlığına gelirsek. Ben hiç kullanmadım. Yukarıdaki yazıda bir tüyo vermiştim. Hep onu uygularım. Kemedeki ağırlık yeterliyse ve dizleri kırmıyorsan paletler de havaya kalkmıyor.
Benim için en az malzeme en güzeli 🙂 Umarım yardımcı olabilmişmdir.
Ağırlık ayarını dalışa yada yüzeyde ki durma konuma göre değil de, çıkışa göre ayarlamak daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Satıha çıkarken üzerinizde ne kadar az ağırlık olursa o kadar konforlu ve güvenli dalışı tamamlayabilirsiniz. 5mm. elbise için sığ suda 7, orta suda 5, biraz daha derinde 4 kg. ağırlık kullanıyorum. Ağırlık ayarı kişiye özel olup vücut yapısı, av şekli ve elbisesine göre de değişkenlik gösterecektir. Bilek ağırlığı ve sırt ağırlığı kullanımını güvenlik riski oluşturduğundan kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Sağlıkla güvenli dalışlar dilerim.
Elinize emeğinize sağlık, özenle hazırlamışsiniz keyifle okudum. Yeni başlayan arkadaşlara ağırlık ile alakalı bir sorun yaşamamaları veya sorunun tam tespiti için naçizane bir tavsiye; suya ilk girdiğinizde elbise içinde sıkışmış havanın tahliye edilmesi gerekir bunun için satıhta hafif geriye yaslanıp elbiseyi çene kısmından hafif aralayarak içeri bir miktar su girişine izin verip havanın büyük çoğunluğunu tahliye edilmesi gerekir.
@caner güzel yorumunuz ve katkınız için teşekkür ederim. El birliği ile güzel bir bilgi kaynağı yaratacağız
Bende aslında doğruluğunu sorgulamadığım bir bilgiyi paylaşayım düşününce mantıklı gibi ama bilemedim.Elbiseyi ıslak giymek daha iyi batmamıza olanak sağlıyor ve az kilo ile dalabiliyoruz ama ıslak elbise ne kadar konforlu orasıda muamma ..
Eğer varsa batma eğilimini daha çok ciğerlerin doluyken mi? Yoksa boşken mi yaşıyorsun? Nefes alırken şnorkel den su kaçabilir. Bu durum batma eğiliminden mi kaynaklanıyor yoksa kafa pozisyonundan yada şnorkelin seviye ayarında mı problem var ?
@can benim problemim tam olarak bu; satıh’ta nefeslenirken nabzımı düşürmek için aldığım nefesi yaklaşık 2 katı sürede ağır ağır vermeye çalışırken batıyorum ve şnorkel su alıyor. ancak aynı ağırlıkla 2-3 metreye indiğimde de bir yere tutunmadan dipte kalamadığımdan bu defa da dip sürem kısalıyor. bu durumda öneriniz ne olur?
Eğer varsa batma eğilimini daha çok ciğerlerin doluyken mi? Yoksa boşken mi yaşıyorsun? Nefes alırken şnorkel den su kaçabilir. Bu durum batma eğiliminden mi kaynaklanıyor yoksa kafa pozisyonundan yada şnorkelin seviye ayarında mı problem var ?
@can benim problemim tam olarak bu; satıh’ta nefeslenirken nabzımı düşürmek için aldığım nefesi yaklaşık 2 katı sürede ağır ağır vermeye çalışırken batıyorum ve şnorkel su alıyor. ancak aynı ağırlıkla 2-3 metreye indiğimde de bir yere tutunmadan dipte kalamadığımdan bu defa da dip sürem kısalıyor. bu durumda öneriniz ne olur?
2 metre çok sığ bir derinlik ve fazla ağırlık gerektirir. Yaşadığın durum gayet normal. 2 metre derinlik için rahatlama nefeslenmesi yapmana da gerek yok. 2 dalış arası yeterli süre normal nefeslenmen yeterli.
@can nabzımı düşürmem gerekiyor. düşürmeden daha da az yatabiliyorum. sırt ağırlığı ile ağırlığı dengelemeyi deneyecelim bakalım.
@can nabzımı düşürmem gerekiyor. düşürmeden daha da az yatabiliyorum. sırt ağırlığı ile ağırlığı dengelemeyi deneyecelim bakalım.
iki dalış arasında yeterli süre normal nefeslenince nabzınız doğal olarak düşecektir. Fazla ağırlığı vücuda dağıtarak dengelemekle batma problemini çözemezsiniz. Ağırlık azaltmak şart gibi.