Agaşon Fotoğrafı

ZIPKINLA BALIK AVI YAPMAK İSTİYOR FAKAT NEREDEN BAŞLAYACAĞINIZI BİLMİYORSANIZ BU YAZI DİZİSİ SİZE İLAÇ GİBİ GELECEK

Uyarı : Zıpkınla balık avı tehlikeleri olan bir spor dalıdır. Zıpkın Avı Türkiye olarak sizlere tavsiyemiz imkanınız varsa profesyonel dalış okullarından serbest dalış eğitimi alın. Eğitim alma imkanı bulunmuyorsa bu sporda tecrübeli bir kişiden yardım isteyin.

Zıpkınla Balık Avı Nasıl Yapılır ?

Zıpkıncı herhangi bir hava kaynağı olmadan su üzerinde derin bir nefes alır, nefesini tutup su altına doğru dalışa başlar. Su altında yaptığı tüm aktivite su üzerinde aldığı tek nefese dayanmaktadır. Başlangıç aşamasında size birkaç önerimiz olacak. Öncelikle zıpkınla balık avı yaparken karşılaşabileceğiniz tehlikeli durumlar ile ilgili bilgi edinmeye çalışın. Senkop-Sığ Su Bayılması, Samba ve Hiperventilasyon konularını mutlaka araştırın. Bu konular hayati öneme sahiptir. Senkop-sığ su bayılması ile ilgili detaylı bilgiler içeren zıpkınla balık avı yaparken karşılaşılan tehlikeli durumlar-senkop isimli yazıma mutlaka göz atın!

Zıpkınla balık avı ile ilgili tehlikeli durumları öğrendikten sonra. Rahat ve yeterli bir şekilde nefes tutabilmek ve zıpkınla balık avlayabilmek için kendinizi geliştirmeniz gereken konuları belirlemeniz gerekiyor. Nefes tutarak dalış yapmakta zorlananlar için hazırladığım zıpkınla balık avı püf noktalar isimli yazımda bahsettiğim konuları mutlaka öğrenin.

Zıpkınla Balık Avı Malzemeleri

Zıpkınla balık avı malzemelerinin en önemlisi olan zıpkın-su altı tüfeği alırken dikkat edilmesi gerekilen konuları ve piyasada bulunan zıpkın türlerini bu yazıda anlattım. Hangi zıpkını almalıyım ?

Zıpkınla balık avı yapabilmek için bir çok malzeme satın almanız gerekiyor eğer bu malzemeler sıfır almak isterseniz yaklaşık 1.500-2.000 tl civarında bir harcama yapmanız gerekebilir. Zıpkınla balık avına başlamak için bir hevesle alınan malzemeler birkaç dalış denemesi sonrasında bu sporu yapamayacağını anlayan kişilerin elinde kalmaktadır. İkinci el satış platformlarında bu tip ilanlara sürekli denk gelmekteyim. Ayrıca zıpkın avında kullanılan tüm malzemeler neler olduğunu merak ediyorsa Zıpkın Avı Türkiye Forumdaki Malzeme Seçimi isimli bölüme göz atmanı tavsiye ederim.

Bu nedenlerle zıpkınla balık avına başlayacak arkadaşlara tavsiyemiz öncelikle ikinci el temiz malzemeler almaları yönünde olacaktır. Böylelikle bu spordan vazgeçmeniz halinde aldığınız fiyatlara yakın bir şekilde satarak fazla zarar etmiş olmazsınız. Zıpkın Avı Türkiye Forum bölümümüzde 2. El Dalış Malzemeleri Alım-Satım başlığı altında ikinci el temiz malzemeler bulabilirsiniz.

Dalış Malzemesi Alırken İşi Bilen Birisinden Yardım Alın

Ayrıca çevrenizde zıpkınla balık avı yapanlar varsa malzeme alırken onlara danışmak sizi gereksiz harcamalardan kurtarabilir. Zıpkınla balık avı ve serbest dalış tecrübesi olan birisi sizi doğru malzeme seçimi konusunda yönlendirerek kalitesiz ve gereksiz malzeme almanzı önler.

Zıpkınla Balık Avına Başlamak İçin Yaz Aylarını Tercih Edin

Önerilen, zıpkınla balık avına yaz sezonunda başlamaktır. Kışın soğuk sularda kalın kıyafetlerle ve fazla ağırlıkla bu spora başlamak çok zahmetli gelebilir. Bana zıpkın avına başlamak için soru soran kişilere ben yaz aylarını tavsiye ediyorum. Yazın elbise almadan shorty isimli yarım kıyafetle ya da kıyafetsiz olarak dalış yapabilirsiniz. Benim size tavsiyem askeri malzeme satılan yerlerde uzun kollu kamuflajlı penyeler satılmaktadır. Onlardan bir tane satın alıp göğüs bölgesine mouse pad diktirebilirsiniz. Bu şekilde zıpkın kurarken göğüs bölgeniz acımaz. Ayrıca elbise masrafından kurtulursunuz. Maske-şnorkel, pala uzunluğu orta boy bir palet, 75-90 cm boyunda bir zıpkın, 2 kilo ağırlık ve ağırlık kemeri alarak yaz sezonunda kıyılarda zıpkın ve dalış antrenmanları yapabilirsiniz.

Hemen pes etmeyin. Zıpkınla balık avlamaya başlayanlar ilk başlarda balık vuramaz ve hayal kırıklığı yaşarlar. Balık vurmaya odaklanmayın. Önceliğiniz maske ve şnorkel kullanmaya alışmak, vücudunuza uygun ağırlık miktarını ayarlamak, suda rahat hareket etmek gibi şeyler olsun. Ayrıca su altı güzelliklerini keşfetmeye çalışın ki geçirdiğiniz zaman eziyet olmasın 🙂 İlk balığınız muhtemelen kefal olacaktır ve ilk vurduğunuz balığı asla unutamayacaksınız.

Dalış yapmadan zıpkınla balık avı yapmak mümkün müdür ?

Zıpkınla balık avına yeni başlayanların en çok merak ettiği konulardan birisi ile ilgili hazırladığım videoya göz atmayı unutmayın. Bu videoda dalış yapmadan pusu tekniğini kullanarak nasıl balık vurulduğunu tüm detaylarıyla anlatıyorum.

Zıpkıncı camiasında kullanılan bazı terimleri ve anlamları.

Senkop-Sığ Su Bayılması : Bilinç kaybı, bayılma. Çok önemli bir konu olan senkop-sığ su bayılmasını ilerleyen yazılarda detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Balığı Söndürmek : Vurulan balığın yaşamına son vermek.

Samba : İstemsiz kasılma ve titremeler. Senkop gibi çok tehlikeli bir durum olan samba konusunu ilerleyen yazılarda inceleyeceğiz.

Badi/Body : Dalış partneri. Zıpkınla balık avının olmazsa olmazlarındandır. Kısacası badi candır. 🙂

Agaşon :  Zıpkın avı tekniğidir. Dalgıç dibe yatar ve balığın merakını cezbederek, üzerine gelmesini sağlar.

Apnea : Nefes tutma süresini ifade eder. İki türü vardır Dinamik ve Statik . Dinamik apnea  hareket halinde nefes tutma, statik olanı ise hareketsiz nefes tutma anlamına gelir.

Kulak Eşitleme : Basıncın kulak zarına yaptığı etkiyi kırmak için yapılan teknik.

Dip suresi :   Su altında nefessiz geçen süre.

Trofe : Avlanılan balık türünün en iri bireylerinden olan.

Kaloma-Kalama : Zıpkın ile şiş arasında kullanılan misina ya da ip malzeme.

Hipervantilasyon : Normalden derin ve hızlı nefes alıp vermek. Bilinçsizce yapıldığında çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İlerleyen yazılarda bu konuya değineceğiz.

Mera : Zıpkınla balık avı yapılan bölge.

Kara Kıyı : Derin dalış yapmadan sığ kesimlerde av yapmak.

Lastik Germe Mesafesi : Zıpkınların baş kısımlarında bulunan lastik deliği ile şiş üzerinde bulunan çentik ya da finler arasındaki uzunluktur.

Sephiye : Zıpkınlar için yapılan yüzerlik ayarıdır.

Serbest dalış ve zıpkınla avı konusuna kısa bir giriş yapmış olduk. Merak etmeyin spearfishingturkey olarak zıpkıncı blog bölümünde  yeni yazılar paylaşmaya devam edeceğiz.

Zıpkınla balık avı ve serbest dalış ile ilgili diğer yazılarımız.

Önemli Not : Ülkemizde sportif amaçlı zıpkın avcılığı ile ilgili bir mevzuat bulunmaktadır. Can sıkıcı olaylarla karşılaşmamak için mutlaka göz atın. 4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ  Unutmayın kanunu bilmemek mazeret sayılmaz 🙂

1200’ü geçen üye sayısıyla FORUM bölümümüz aktif durumdadır. Serbest Dalış ve Zıpkınla Balık Avı konularında bölümlere (başlıklara) ayrılmış en güncel bilgilere, zıpkın avı ve dalış malzemeleri tanıtımları ve kullanıcı yorumlarına kadar bir çok şeye Forum bölümümüz üzerinden ulaşabilirsiniz. Zıpkın Avı Türkiye Foruma üye olmak için yukarıdaki menüden “Kayıt Ol” isimli sayfaya ulaşmanızı tavsiye ederiz.

Zıpkın Avı Türkiye Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

zıpkınla balık avı youtube kanalım

ZIPKIN AVI TÜRKİYE YOUTUBE KANALI

Abone Sayımız 2000’i Aştı! Kanalımıza abone olmak için Zıpkın Avı Türkiye Forum Youtube Kanalı Abone olduktan sonra bildirimleri açmayı unutmayın!

Tags:
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account